Repliik. Surma on valus vaadata

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeva õhtul kolm inimelu nõudnud põlengu uudise peale sai Sakala mitmelt poolt tagasisidet, et selle juures avaldatud pildid kinnikaetud surnukehadest tekitasid vastumeelsust.

Oleksime tõesti pidanud galeriid kiiremini toimetama ning eemaldama sealt juba samal õhtul liiga detailsed, mittemidagiütlevad ja korduvad fotod, nagu tegime teisipäeva hommikul. Üksikasjades võib vaielda rohkem või vähem delikaatse lähenemise üle. Ent surmast rääkiva loo juures ei saa surma maha salata.

Surma on valus vaadata. Paraku peabki traagilisest juhtumist kõnelev pressifoto olema valus, sest tema ülesanne on näidata juhtunut ilustamata, just sellisena nagu see on. Tänavuse maailma pressifoto auhinna sai ülesvõte leekidesse lahvatanud Venezuela meeleavaldajast. Aasta uudisfotoks valiti pilt uppunud rohingja pagulastest, kellele on mõned riide- või kileribad peale tõmmatud. Kolm pildil on lapsed.

Niisuguseid pilte on raske vaadata, aga veel raskem teha. Ma ei tea ühtegi fotograafi või reporterit, kes hea meelega raske õnnetuse sündmuskohale tormaks. Aga me kajastame neid õnnetusi. Võimalikult eluliselt. Lootuses, et ehk aitab see tulevikus mõne tragöödia ära hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles