Tulekahjus hukkusid eakas naine ja tema kaks keskealist poega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju Kõidama külas.
Tulekahju Kõidama külas. Foto: Kenno Soo

Esmaspäeva õhtul Põhja-Sakala vallas Kõidama külas asetleidnud tulekahju sai sündmuskohta uurinud menetlusinspektorite hinnangul alguse rikkest pliidi elektrisüsteemis. Esialgne väide, et põlengu põhjuseks võis olla hooletus lahtise tulega, ei osutunud õigeks.

19. novembril kell 20.51 teatati häirekeskusele, et Põhja-Sakala vallas Kõidama külas on kahekorruselises nelja korteriga kortermajas suits. Tulekahjust teatasid sama maja elanikud, kes tundsid suitsulõhna ning kelle korterites hakkasid tööle suitsuandurid.

"Viie minutiga sündmuskohale jõudnud Suure-Jaani komando päästjad nägid, et maja esimese korruse aknast ulatuvad välja leegid," ütles Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik. 

Päästjad alustasid suitsusukeldumist ja et kortermaja välisuks oli lukus, murdsid selle kangiga lahti ning tõid välja esimesed hukkunud.

Põleva korteri kohal asuvast korterist leiti hukkunud 96-aastane naine ja 62-aastane mees ning põlevast korterist leiti 64-aastane hukkunud mees. Samal ajal päästeti maja teisest poolest esimeselt korruselt akna kaudu üks vanem naine ning hiljem selle kohal asuvast korterist samuti akna kaudu teine naine. Koridori levinud suitsu tõttu ei saanud inimesi sealt kaudu välja viia.

Päästjad piirasid tulekahju leviku umbes poole tunniga, kuid põlengu lõpliku kustutamiseni kulus veel mitu tundi ja selleks tuli avada saepurutäidisega vahelagesid. Põlengus hävis enamik esimese korruse korteri sisustusest. 

Hukkunute korterites kohustuslikke suitsuandureid ei olnud. Need oleks tulekahjust varem teada andnud ning aidanud elusid säästa. Samuti polnud andurit koridoris, kuhu päästjad kortermajades soovitavad selle panna.

"2015. aastal käisid päästjad sama kortermaja elanikke tuleohutusalaselt nõustamas. Põlenud korteris oli siis remont ning selle kohal olevas korteris töökorras suitsuandur olemas. Maja üleüldine tuleohutuse olukord hinnati heaks," lausus Kiik.  

Politsei alustas Põhja-Sakala vallas Kõidama külas asetleidnud tulekahju asjaolude uurimiseks kriminaalmenetlust ettevaatamatusest surma põhjustamise paragrahvi tunnustel. Menetluse käigus selgitatakse välja tulekahju tekkepõhjused ning teised asjaolud.

Sündmuspaigal viibinud ajakirjanik Eda Kivisild andis teada, et kohalike elanike kinnitusel olid hukkunud kõrges eas naine ning tema kaks poega. Kummalgi mehel oma peret polnud. Mõlemad päästetud naabrid olid endale lähedaste juures juba ööbimispaiga leidnud. Korteris, kust tulekahju alguse sai, oli Kivisilla ütlemist mööda laes kasutatud saepuruplaati, mille päästjad olid tulekolletele ligipääsemiseks ära lõhkunud. Üldise segaduse seest paistis ka kamin. Ajakirjaniku sõnul oli päästetöid jälgimas kuus kohalikku inimest. Lisaks päästjatele olid sündmuspaigal kiirabi ja politsei. Ellujäänutele oli esmaabi juba antud ning kottides surnukehad olid asetatud majaesisele muruplatsile. 

Tulekahjudes on sel aastal hukkunud 37 inimest. Neist 18 on surma saanud Lõuna-Eestis juhtunud tulekahjudes. Eelmisel aastal hukkus tulekahjudes kokku 38 inimest, neist 11 Lõuna-Eestis. Kõige rohkem traagiliselt lõppevaid tulekahjusid saab alguse hooletust suitsetamisest või lahtise tule kasutamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles