Telesaate kaader aitab 23 aasta eest varastatud lühtri kirikusse tagasi

Eget Velleste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõenäoliselt jõuab sel nädalal kaua kaotsis olnud lühter Pilistvere kirikusse tagasi.
Tõenäoliselt jõuab sel nädalal kaua kaotsis olnud lühter Pilistvere kirikusse tagasi. Foto: Elmo Riig

Nädal tagasi käsitles ETV saates «Pealtnägija» varastatud kultuuri- ja kunstimälestiste teemat. Korraks kaadris vilksatanud foto 23 aastat tagasi Pilistverest varastatud lühtrist jäi silma terasele televaatajale, kellele tundus, et ta oli seda lühtrit märganud samas antiigiäris, mida saates näidati. Sel nädalal jõuab kadunud lühter kirikusse tagasi.

Saates näidati fotot XVII sajandist pärit baroksest laelühtrist, mis oli 1995. aastal varastatud Pilistvere kirikust. Tähelepanelikud televaatajad Ivo Lambing ja tema elukaaslane Karmel Jõesoo olid varastatud lühtriga sarnast näinud antiigipoes 6300 euro eest müügil.

Vanu kirikupilte ja müügiks olevat valgustit võrreldes jõuti järeldusele, et see on sama ese. Seejärel anti leiust teada muinsuskaitseametile. Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor Linda Lainvoo kinnitas Sakalale, et saates silmatud lühter on tõepoolest sama, mille pahalased olid aastaid tagasi minema viinud. «Ajaloolistel fotodel on näha samasugust spetsiifilist vigastust, nagu on ka leitud lühtril,» sõnas Lainvoo. Tema sõnul käivad praegu tööd selle nimel, et lühter võimalikult kiiresti Pilistverre tagasi jõuaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles