Maksude vastu pole midagi, aga palga võtaks ümbrikus

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu järgi on iga teine Eesti elanik valmis lisatasu vastu võtma ümbrikus.
Uuringu järgi on iga teine Eesti elanik valmis lisatasu vastu võtma ümbrikus. Foto: Marko Saarm

Maksu- ja tolliameti (MTA) tellimusel uuringufirmas Kantar Emor tehtud avaliku arvamuse uuring näitas, et üheksa Eesti elanikku kümnest peavad maksude tasumist oluliseks kodaniku kohustuseks. Samas iga teine Eesti elanik on võimaluse avanedes valmis vastu võtma lisatasu ümbrikus.

Kantar Emori ärisuuna juhi Kai-Riin Kriisa sõnul tunneb 92 protsenti Eesti elanikest, et maksude maksmine on nende kui kodanike tähtis kohustus ning sama osa elanikest maksab oma sõnul kõik maksud alati korrektselt ära. 

"Kuigi oma sõnul ollakse maksekuulekad, oldi vajalike teadmiste osas suhteliselt enesekriitilised: 55 protsenti elanikest hindas oma teadmisi Eesti maksusüsteemist heaks. Sellegipoolest saadakse teadmiste tasemega hakkama: 84 protsenti siiski teab oma sõnul, kuidas makse maksta ja mille pealt neid tasuma peab," ütles Kriisa.

Hoolimata sellest, et üldiselt peavad Eesti elanikud end maksekuulekaks, lisatulu deklareerimises paljud siiski eeskujulike hoiakute järgi ei käitu. "Näiteks olukorras, kus tööandja annab aasta lõpus preemiat 2000 eurot sularahas nii, et see kuhugi kirja ei lähe, deklareeriks vaid 50 protsenti elanikest selle tulu. Iga viies neist, kes oma sõnul lisatulu ikkagi deklareeriks, avaldaks tegelikust väiksema lisasissetuleku,“ selgitas Kriisa.

Maksu- ja tolliametit peavad Eesti elanikud pigem usaldusväärseks ja efektiivseks. Asutust nähakse pisut enam koostööle suunatuna kui jäiga ja bürokraatlikuna, kodanikke pigem võrdselt kohtlevana ja karistuste määramisel pigem range kui leebena. 

MTA peadirektori Valdur Laidi sõnul annab uuring hea sissevaate Eesti elanike maksutahtesse. "Valdav osa maksudest laekub tänu sellele, et inimesed ja ettevõtted makse vabatahtlikult tasuvad, mitte et MTA neid välja nõuaks. Seetõttu on meile oluline tegelda just nende teemadega, mis aitavad inimeste maksutahet hoida või suurendada," märkis Laid.

Sel aastal esimest korda tehtud maksutahte uuringut on ametil kavas hakata korraldama igal aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles