Tänavalampide uus süsteem võib tekitada pimedaid hetki

Eget Velleste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel paigaldatud tänavavalgustid ei sütti alati samal ajal kui vanad lambid. Eile õhtul sai Tallinna tänaval näha, kuidas kõigepealt läksid põlema uued lambid ning kümmekond minutit hiljem vanad.
Suvel paigaldatud tänavavalgustid ei sütti alati samal ajal kui vanad lambid. Eile õhtul sai Tallinna tänaval näha, kuidas kõigepealt läksid põlema uued lambid ning kümmekond minutit hiljem vanad. Foto: Marko Saarm

Kui veel pool aastat tagasi süttis enamik Viljandi tänavavalgustitest anduri järgi, mis tundis ära pimeduse ja valguse vaheldumise, siis suvel linna tulnud ligi 600 uut valgustit töötab kella järgi.

Viljandi Veevärgi arendusjuhi Rein Triisa selgitust mööda süttivad ja kustuvad linna paigaldatud 604 uut leedlampi päikese tõusmise ja loojumise kellaaja järgi. See-eest 2600 vana lampi töötavad endiselt hämardumisandurite järgi, mis on tundlikud väljas valitsevale valgusele. Seetõttu võib juhtuda, et vanemad valgustid hakkavad just uduste ja vihmaste päevade ajal linnas valgust andma varem kui uued. Selgema ilmaga võib olla vastupidi, nagu juhtus eile pärastlõunal Tallinna tänaval.

Rein Triisa sõnul tegeleb Viljandi Veevärk iga päev küsimusega, mis oleks valgustite õige põlemisaeg. «Kui ilm läheb selgeks ning tänavavalgustid põlevad, siis kaevatakse, et mis te raiskate – väljas on valge,» lausus Triisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles