Ligi 70 kilo ordulinnusest reisis Saksamaale näitusele

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parasjagu Saksamaal näitusel imetleda oleval Viljandi kapiteelil on äratuntav Aisopose valmide seast tuntud lugu rebasest ja kurest.
Parasjagu Saksamaal näitusel imetleda oleval Viljandi kapiteelil on äratuntav Aisopose valmide seast tuntud lugu rebasest ja kurest. Foto: Herki Helves

Kaks Viljandi muuseumi kogusse kuuluvat siinse ordulinnuse raidkivi on välja pandud Saksamaal Paderborni diötseesi ehk piiskopkonna muuseumis näitusel «Gootika – Paderborni toomkirik ja XIII sajandi ehituskultuur Euroopas».

Ühel kapiteelil võib ära tunda Aisopose valmide seast tuntud loo rebasest ja kurest. Teisel raidkivil on kujutatud maadlevaid talupoegi. Raidteoste sõnumit pole suudetud täpselt lahti mõtestada. Esimene nendest kaalub 19 ja teine 49,5 kilogrammi.

Viljandi muuseumi direktori Jaak Pihlaku sõnul on see esimene kord, kui muuseumi kogudest midagi välismaale näitusele on viidud.

«Kipun arvama, et ega nii suured ja kaalult rasked esemed Eestist üldse väga sageli kuhugi kaugemale rända,» rääkis Pihlak. Raidkivid toimetas Viljandist Saksamaale spetsiaalne transpordifirma. «Nad pakiti väga peenelt spetsiaalsesse vormi. Loomulikult on nad kindlustatud – tegemist on unikaalsete esemetega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles