Maavalitsus leidis õpetajatele soodushinnaga vaktsiinipakkuja

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Apteegis oli üleeile saadaval neli A-hepatiidi vaktsiini doosi, kaks neist lastele ja kaks poole tugevamat täiskasvanutele.
Vana-Apteegis oli üleeile saadaval neli A-hepatiidi vaktsiini doosi, kaks neist lastele ja kaks poole tugevamat täiskasvanutele. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Maavalitsuse hepatiidikomisjon on kokkuleppele saanud ravimifirmaga, kes hakkab Viljandimaa õpetajatele ja lasteaednikele pakkuma soodustusega A- ja B-hepatiidi vaktsiini.

Komisjoni liikme Luule Vitsuri sõnul oli terviseameti andmetel vaid üks pakkuja, ravimifirma GlaxoSmithKline.

Põhjus, miks just lasteaednikud ja koolitöötajad vaktsineerimise sihtrühmaks valiti, on Vitsuri ütlemist mööda nende tihedas kokkupuutumises lastega. Nii tahetakse personali säästa ja tagada, et haigus lastele edasi ei leviks.

«Lisaks võiks see olla vanematele eeskujuks,» lausus Vitsur ja lisas, et näiteks mõnda riiki ei saagi õppima minna enne, kui pole A- või B-hepatiidi vastu vaktsineeritud.
Vaktsiinisüst

Kooli- ja lasteaiatöötajatele oleks tasuta esimene A-hepatiidivastane süst, mis maksab apteegis umbes 30 eurot, ja teine tuleks 6—18 kuud hiljem neil endil osta. B-hepatiidi vaktsiini puhul oleksid esimesed kaks doosi tasuta ja kolmas tuleks ise osta.

Luule Vitsur rääkis, et suuremal osal inimestest kujuneb immuunsus A-hepatiidi vastu ühe kuu jooksul pärast süsti saamist umbes viieks aastaks. Pärast teise annuse manustamist kestab immuunsus vähemalt 20 aastat kuni terve elu.

«Praegu tegeleme tegeliku soovi väljaselgitamisega,» ütles hepatiidikomisjoni liige. Eelmisel reedel saadeti koolidesse kiri, et teada saada, kas, kes ja millist vaktsiini soovib. Vastuseid ootab komisjon järgmiseks nädalaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles