Kodanikunädala avas näitus Soomaa inimestest

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed vaatajad tõid esile piltidel olevate inimeste rahulikku olemust, mis sidus näituse tervikuks.
Esimesed vaatajad tõid esile piltidel olevate inimeste rahulikku olemust, mis sidus näituse tervikuks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi maavalitsuse teise korruse fuajees on eilsest avatud «Sakala» fotograafi Elmo Riigi ja ajakirjaniku Liisi Seili koostatud näitus, mille peategelased on Soomaa inimesed.

«Näitus on raamatu lisaväärtus,» ütles Liisi Seil, pidades silmas suvel ilmunud teost «Teekond läbi viie aastaaja». «Nii saab palju rohkem inimesi teada, kuidas elab üleujutuste piirkonnas sadakond inimest.»

Soomaa elanikud

«Soovisime, et pildid näitaksid inimest,» selgitas maavanem Lembit Kruuse, kuidas tuli idee siduda näitus kodanikunädalaga. «See on väga asjakohane, sest kodanik on tavaline, lihtne inimene,» lausus ta ja lisas, et väljavalitud fotod toovad vaatajate ette Soomaa elanikud nende igapäevatoimetustes.

Liisi Seili sõnul ehmatas kirjutaja ja piltniku õuele astumine kohalikke vahel väga. «Ega me muul ajal minna saanud kui pärast tööd või nädalavahetustel,» meenutas ta.

Kord, kui autorid olid päikesetõusu pildistamas, otsustasid nad kella üheksa paiku hommikul ka ühest talust läbi minna. «Ootamatust külaskäigust hoolimata oli pererahvas nõus meiega rääkima,» jutustas Seil.

«Tahtsime välja tuua tegelikkuse,» toonitas fotograaf Elmo Riig ja viitas augustikuus võetud pildile, millel on Venesauna talu päevinäinud traktor. «Naine on kabiinis, puhtad riided seljas — töörõivad ei pea olema õlised ja mustad,» rääkis ta.

Kübeke kohalikku elu

«See on see osa Soomaast, mis jääb turistil enamasti nägemata,» kõneles Liisi Seil piltidest, mille täit kogumit võib näha Soomaa sõprade seltsi veebilehe www.soomaa.net galeriis. Näitusele jõudis neist 12.

«Otsustamine oli tõepoolest keeruline,» kinnitas valiku teinud Tiia Kallas, kes on maavalitsuse planeeringutalituse juhataja. Ta selgitas, et algul oli plaanis üles panna portreed, ent neid polnud nii palju. Siis otsustati välja tuua perepildid ning need jäädvustused, millel on Soomaale iseloomulikke märke, nagu viies, uputuste aastaaeg.

«Tahtsime näidata, kuidas inimesed seal omakeskis elavad,» lausus Kallas ja lisas, et perepildid annavad aimu ka elu järjepidevusest.

Liisi Seil täiendas, et kui autorid olid järjest jäädvustanud mahajäetud talusid, kippus meeleolu kurvaks muutuma. «Pidime kohe need Soo­maal elavad lapsed peale saama,» lisas ta.

Tiia Kallase hinnangul on näha, et piltidel jäädvustatud inimesed tunnevad Soomaal elamise üle uhkust.

«Mõnusal määral poseeritud ja ometi ootamatu!» lausus maavanem, vaadates fotot õuele toodud paaritunnisest vasikast, kes harkis keppjalgadel komberdades mõneaastast peretütart müksab.

«See vasikas toodi meie pärast esimest korda välja,» meenutas Liisi Seil läinud aasta suvepäeva Hoovi talus ja lisas, et pisike piiga karjatas vasikat täitsa usinasti. «Õige maalaps — ei kartnud üldse!»

Mõeldes kodanikele

Kui praegu kaunistavad fotod maavalitsuse koridori, siis näituse avamisel leidis toetust seisukoht, et sellest ruumist jääb neile väheks. Maavanema sõnul võiks eksponaadid edasi kanda seminarisaali, kus käib palju tänuväärset publikut.

Enne laupäevast kodanikupäeva kuuluvad nädala programmi tänahommikune Pärsti valla lasteaedade külaskäik maavalitsusse ja homme maavanema tänuvastuvõtt, millega märgitakse 20 aasta möödumist maareformiseaduse jõustumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles