Linna ja maksuameti koostöö teeb ümbrikupalga maksjatel elu keerulisemaks

Eda Kivisild
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti ning Viljandi linnavalitsuse koostöö peaks ümbrikupalka maksvatele ettevõtetele hangetel osalemise edaspidi raskemaks tegema.
Maksu- ja tolliameti ning Viljandi linnavalitsuse koostöö peaks ümbrikupalka maksvatele ettevõtetele hangetel osalemise edaspidi raskemaks tegema. Foto: Marko Saarm

Oktoobri lõpus kohtusid maksu- ja tolliameti ning Viljandi linnavalitsuse esindajad ja arutasid, kuidas kohalik omavalitsus saab hangete läbiviimisel välistada ausat konkurentsi rikkuvad ja ümbrikupalka maksvad ettevõtted.

Maksu- ja tolliameti maksuauditi üksuse juhi Evelin Muttiku sõnul saab hanke tingimuste täpsustamise ja ettevõtete tausta uurimisega tihti ennetada seda, et riigihanke objektil tööd seisma või venima ei jääks. «Eriti tuleks kontrollida alltöövõtjate tausta, sest tavaliselt esineb ümbrikupalga riski rohkem just nende seas,» lisas Muttik.

Maksuameti töötajad andsid ülevaate nii ümbrikupalga probleemist üldiselt kui ka olukorrast Viljandis ning keskendusid riigihangete rikkumistele. Samuti tutvustasid maksuameti esindajad keskmise palga nõuet riigihankel ning rääkisid tehingupartneri valikust ja tema tausta kontrollimisest.

Evelin Muttik ütles, et Viljandi linnavalitsus teadvustab probleemi ja on aruteluks avatud ning selle üle on tal hea meel. «Oleme edasiseks koostööks valmis ja usun, et selle tulemusena muutub Viljandi ettevõtluskeskkond veelgi ausamaks,» lausus Muttik.

Viljandi linnavalitsuse hangete peaspetsialisti Kaidi Brauni sõnul tahab Viljandi anda avalikkusele ja ettevõtjatele selge sõnumi, et linnaeelarvest finantseeritavate ehitustööde puhul on lepinguni jõudmine võimalik vaid siis, kui ettevõtja panustab ühiskonda üleriigiliselt kokkulepitud reeglite järgi. «Konkurents peab olema aus ja võrdsetel alustel,» lisas ta.

Viljandi linnapea Madis Timpsoni sõnul ei saa linn sallida, et maksumaksjate raha läheb ettevõtetele või isikutele, kes pole ausad. «See on juba põhimõtte küsimus ja sellest ajendatuna leidis aset ka kohtumine maksuametnikega,» rääkis Timpson.

Maksuameti pressiesindaja Kaia-Liisa Tabri sõnas, et enne tehingu tegemist saab teise poole tausta ja maksekäitumist kontrollida ja hinnata avaliku ja erasektori andmebaaside abil ning seeläbi vähendada oma äri- ja maksuriske.

Tehingupartnerite tausta kontrollimisest saab lugeda maksu- ja tolliameti koduleheküljelt ning samuti on võimalik sealt kontrollida ettevõtte tasutud makse, käivet ja töötajate arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles