18 arhitektide meeskonda tahaks Viljandisse haiglat ehitada

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellisena on kujutatud tulevase haigla maksimaalselt võimalikku ehitusmahtu. See ei ole uue hoone eskiis. Milline hoone tegelikult välja nägema hakkab, selgub veebruari lõpus.
Sellisena on kujutatud tulevase haigla maksimaalselt võimalikku ehitusmahtu. See ei ole uue hoone eskiis. Milline hoone tegelikult välja nägema hakkab, selgub veebruari lõpus. Foto: Sihtasutus Viljandi Haigla

Viljandi kesklinna kavandatava haigla ja tervisekeskuse arhitektuurikonkursile esitas oma visiooni uue maja välis- ja siseilmest 18 arhitektuuribürood. Tööde hulk oli suurem, kui korraldajad olid osanud loota.

«Oleme võistlustööde hulgast meeldivalt üllatunud,» lausus Viljandi haigla juhatuse esimees Priit Tampere, kes ühtlasi juhtis arhitektuurikonkursi žüriid. «Mõistagi lootsime, et projekt on kõnetav ja huvipakkuv, kuid tegemist on ikkagi tervishoiukompleksiga, mis on spetsiifiliste ja keerukate nõuetega.»

Haiglajuht lisas, et ei oodatud lihtsalt visiooni ühes hoones tegutsevast tervisekeskusest ja haiglast, vaid eelkõige nende sümbioosi, mida hoone igati toetaks.

Arhitektuurikonkurss on üks osa rahvusvahelisest riigihankest ning neljapäevast hakkas tööle konkursi hankekomisjon, kes vaatab kõik 18 tööd üle ning kontrollib, kas need vastavad reeglitele. Kõik reeglitele vastavad tööd edastatakse arhitektuurikomisjoni žüriile, kes valib detsembri algul välja viis paremat.

Teise vooru jõudnud arhitektidele antakse põhjalik tagasiside ja kaks kuud, et oma tööd parandada ja täiendada. Esimeses voorus oodati vaid üht hoone välis- ja siselahenduse eskiisi ning põhjalikku seletuskirja. Veebruari lõpuks tuleb esitada žüriile juba põhjalikum töö ning siis valitakse võitja.

Seda, kui palju tuli töid Eestist ja palju välismaalt, ei tohi haigla avaldada.

Teise vooru pääsenud meeskondadele annavad tööde arendamiseks soovitused Viljandi haigla, perearstid ja eksperdid.

Rahvusvahelist arhitektuurikonkurssi korraldab Eesti arhitektide liit. Žürii koosseisu kuuluvad perearstide esindaja Marje Metsur-Benzel, arhitektide liidu liikmed, Viljandi peaarhitekt Olav Remmelkoor, arhitekt Emil Urbel ja arhitekt Oliver Alver, Soome arhitektide liidu arhitekt Sakari Forsman ning Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi projektidirektor Enno Parker.

Žürii tööd juhib Viljandi haigla juhatuse esimees Priit Tampere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles