Nädalavahetus toob nii vihma kui tuult

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala lõpus sajab vihma, kuid temperatuur on pigem soojapoolne.
Nädala lõpus sajab vihma, kuid temperatuur on pigem soojapoolne. Foto: Ove Maidla

Neljapäeval liigub üle Eesti kõrgrõhuhari ja see toob sajuta ilma. Päeval puhub mõõdukas lõunakaare tuul ning soojapügalad kerkivad 11 kraadini. Öösel langeb õhutemperatuur selgineva taeva all 0 kraadi lähedale, lääne pool on pilvi enam ja siis jääb temperatuur 5 kraadi ümbrusse, rannikul on sooja 7–9 kraadi. Saabuv nädalavahetus toob võrdlemisi sooja, kuid vihmahoogude ja tuulepuhangutega sügisilma.

Reedel jõuab Skandinaavia lõunaossa uus madalrõhkkond, laieneb päeval üle Läänemere ning toob sooja õhumassi. Öösel on üksikute vihmasabinate võimalus ning kagutuul muutub tuntavamaks. Ennelõunal jõuab saartele tihedamate vihmapilvede vöönd ja laieneb pärastlõunal mandri lääneserva ning õhtul ka idapoolsetesse maakondadesse, üksnes Kagu-Eestis on saju võimalus väiksem. Kagu- ja lõunatuul ulatub puhanguti 14-15 meetrini sekundis, õhtul pöördub lääne poolt alates edelasse. Õhutemperatuur on öösel 3-4 kraadist Põhja-Eestis 8-9 kraadini Eesti lääne- ja lõunaservas, päeval tuleb sooja 10–12 kraadi.

Laupäeval liigub madalrõhkkond üle Botnia lahe Koola poolsaare poole ja selle servas puhub tugev edelatuul, puhanguid on 14-15, rannikul 20 meetrit sekundis. Õhtupoolikul pöördub tuul saartest alates läände ja loodesse. Öösel on vaid üksikuid vihmahooge, päevaks lisandub niiskust ja vihma sajab laialdaselt. Õhutemperatuur on öösel 7–10 kraadi ja püsib nii ka ennelõunal, pärastlõunal langeb.

Pühapäeval suureneb lõuna poolt kõrgrõhkkonna mõju, samal ajal jõuab Skandinaaviasse juba uus madalrõhkkond ning laieneb servaga üle Soome. Olulist sadu see meile ei too. Kahe rõhuala piirimail püsib tuul võrdlemisi tugevana, puhub öösel loodest ja läänest, päeval edelast. Õhutemperatuur on öösel 1–5, rannikul kuni 8, päeval 7–10 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles