Depressioon toob valu ja viib elutahte

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Terviseorganisatsioon on liigitanud depressiooni maailma kõige invaliidistavamate haiguste hulka – ränk depressioon tekitab sama astme puude kui lõppstaadiumis vähk. Kõige tõsisematel juhtudel võib depressioon viia enesetapumõtete ja enesevigastamiseni.
Maailma Terviseorganisatsioon on liigitanud depressiooni maailma kõige invaliidistavamate haiguste hulka – ränk depressioon tekitab sama astme puude kui lõppstaadiumis vähk. Kõige tõsisematel juhtudel võib depressioon viia enesetapumõtete ja enesevigastamiseni. Foto: Tuulike Kivestu

«Kui mõtlen tagasi sellele ajale, mil mul see haigus diagnoositi, meenub ainult tohutu valu hinges ja südames. Vahel tundus, et lähen lihtsalt lõhki, sest valu ei mahtunud minu sisse ära.»

Nii meenutas praegu Viljandis kogemusnõustajana tegutsev Anne Piir aega, mil oli langenud sügavale depressiooni küüsi. Lisaks valule kaasnes jõuetus, enesesüüdistamine, igasugune huvipuudus kõige ja kõigi vastu, väärtusetuse tunne. «Tunne, et ei jaksa enam elada, ei olnud sugugi võõras. Tundsin endas veel tohutut kurbust ja muidugi oli siis ka palju pisaraid.»

Anne Piir pooldab valu välja nutmist. «Kui olen õnnelik ja naeran, siis on see okei, aga kui olen kurb ja nutan, siis see ei ole okei,» tõi ta välja levinud arusaama ning tõdes, et tema ongi kurvameelne ja nutab palju. «Olen teistsugune.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles