Algas konkurss 2019. aasta toidupiirkonna leidmiseks

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi kapsad.
Mulgi kapsad. Foto: Elmo Riig

Maaeluministeerium kuulutas välja konkursi, et leida 2019. aasta toidupiirkonna tiitli kandja, kes võtaks teatepulga üle tänavuselt Eesti toidu piirkonnalt Pärnumaalt.

Eesti toidu piirkonna tiitli saamiseks on võimalik taotlust esitada 29. novembrini. Taotluses tuleb kirjeldada kava, kuidas aasta jooksul kavatsetakse oma piirkonna maitseid esile tõsta ja tutvustada.

Taotleja võib olla nii kodanikuühendus, sihtasutus kui ka omavalitsus. Juhendit taotlemise kohta saab lugeda Eesti toidu veebilehel https://www.agri.ee/et/2019-aasta-eesti-toidupiirkonna-valimine.

Taotlused vaatab läbi toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon ning otsus tiitli andmise kohta tehakse teatavaks 10. detsembril. Pidulik tiitli ja rändkahvli üleandmine ning uue piirkonna tutvustamine on 2019. aasta mai esimesel nädalavahetusel.

«Kõrge kvaliteediga, puhas ja maitsev Eesti toit on suur rikkus,» ütles maaeluminister Tarmo Tamm. «Kuigi Eesti on väike, on meil uskumatult palju erilisi toite ja piirkondlikke erinevusi, mida aasta toidupiirkonna valimine aitab laiemale avalikkusele tutvustada. Toidupiirkonna tiitel annab paikkonnale uut hingamist ja aitab ka kohalikku ettevõtlust edendada. Kõik seniste toidupiirkondade esindajad on rõhutanud, et tiitliga on kaasnenud senisest parem koostöö toidutootjate ja pakkujate vahel. See on aidanud leida uusi koostöökohti kohalike ettevõtjate ning organisatsioonide vahel ning töötada välja uusi üritusi, tooteid ja teenuseid.»

Ministri sõnul on hea näide uutest toodetest toidumeenete konkurss, mida korraldati maitsete aasta jooksul nii Peipsi- kui ka Pärnumaal. Pärnumaa toidumeenet valiti neljas kategoorias ning kokku laekus konkursile 76 toodet. «See on uskumatult suur arv, mis näitab, et ettevõtted on samuti kohaliku toidukultuuri rikastamisest huvitatud ning näevad maitsete aastas head turundusvõimalust,» rääkis ta.

Toidupiirkonna valimine on rikastanud toidule pühendatud ürituste nimekirja. Kõige eredam näide on eelmise aasta toidupiirkonna eestvõttel tänavu korraldatud 175 kilomeetri pikkune Peipsi toidu tänav.

Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, kus toodetud toidule ja mille toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale 1,5 meetri pikkune rändkahvel. Varem on tiitlit kandnud Hiiu-, Peipsi- ja Pärnumaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles