Mälestatakse Vabadussõjas võidelnuid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitmel pool Eestis mälestatakse laupäeval mälestusseisakuga Vabadussõjas võidelnuid.



Mälestuspäeva puhul heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud organisatsioonid Eesti lipu.

Eesti evangeelne luterlik kirik, muinsuskaitse selts, Eesti lipu selts, kindral Johan Laidoneri selts, sõjahaudade hoolde liit, Konstantin Pätsi muuseum ja Jüriöö park kutsuvad kõiki inimesi laupäeval kell 10.30 minutiks peatuma ning andma au neile, kelle ohvrimeelsus tegi võimalikuks Eesti vabariigi sünni. Samuti võiksid inimesed nende sõnul süüdata küünlad ning kanda rinnas sinimustvalget linti, rosetti või lipumärki.

Üldrahvaliku relvarahu mälestushetke taastas 19 aastat tagasi muinsuskaitse selts. Alates 1990. aasta 3. jaanuarist, mil Eesti Raadio andis kell 10.30 eetrisse meeldetuletava signaali, on mälestushetke peetud igal aastal.

3. jaanuaril möödub 89 aastat päevast, mil jõustus relvarahu Nõukogude Venemaaga ning lõppes ohvriterohke Vabadussõda. Selle lahingutes aastatel 1918-1920 hukkus 3588 Eesti sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles