Viljandist leiti jälle võltsitud 2-eurone münt

Katariina Krjutškova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandist leiti taas üks võltsitud euromünt.
Viljandist leiti taas üks võltsitud euromünt. Foto: Toomas Huik/Postimees

Politsei teatel avastati möödunud nädalal Tartu tänava pangakontoris võltsimistunnustega 2-eurone münt. Samuti leiti 2-eurone valeraha turvafirma G4S Lõuna esindusest selle aasta aprillis.

Prokuratuuri pressiesindaja Kauri Sinkevicius ütles, et hetkel on veel vara öelda, kas need kaks sündmust on omavahel seotud. Möödunud nädalal tuvastatud valemünt saadeti alles ekspertiisi.

Sinkeviciuse sõnul alustatakse iga kord kriminaalmenetlust, sest valeraha levitamine olenemata selle väärtusest on kuritegu.

Kevadel väitis Sinkevicius, et tema mäletamist mööda pole varem nii väikest võltsraha tuvastatud. Teisalt ütles ta, et selliste juhtumite menetlemisel tuleb järgida mõistlikkuse printsiipi, mis tähendab, et valerahaga seotud menetluskulud ei tohiks olla mitu korda suuremad kui võltsimisega tekitatud kahju.

Aprillis saadeti võltsimistunnustega 2-eurone münt Eesti Kohtuekspertiidi Instituuti, kus viidi läbi ekspertiis. Ekspertiisis tuvastati, et uuritud mündil esineb näidismündiga võrreldes kujutise erinevusi ja defekte. Samuti ei vasta euromüntide jaoks kehtestatud spetsifikatsioonile mündi diameeter, paksus ning materjali elektrijuhtivuse ja magnetmomendi väärtused. Seega oli tegemist võltsitud mündiga.

Kriminaalmenetluse käigus ei õnnestunud kindlaks teha isikut või isikuid, kes mündi valmistasid ja seda levitasid. Samuti ei olnud võimalik koguda täiendavaid objektiivseid tõendeid mündi käibesse andnud isiku tuvastamiseks. Kuna kriminaalasjas ei olnud võimalik koguda täiendavaid kuriteo avastamiseks kaasa aitavaid tõendeid ja kuriteo toimepannud isikut ei olnud võimalik tuvastada, lõpetati kriminaalmenetlus 24. mail.

"Praegu olemasoleva informatsiooni põhjal ei ole võimalik öelda, kas 9. aprillil Tallinna tänava ettevõttest avastatud münt on seotud 17. oktoobril Tartu tänava pangakontorist avastatud 2-eurose mündiga või mitte," kinnitas Sincevicius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles