Maailma hapraimast materjalist tee

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Meleskis toodetud ning omalajal nii tavalisena tundunud klaasnõud on praegu kollektsionääride hulgas hinnatud haruldused. Klaasist rajatud maanteed ei pruugi aga peale Meleski olla kusagil.
Paljud Meleskis toodetud ning omalajal nii tavalisena tundunud klaasnõud on praegu kollektsionääride hulgas hinnatud haruldused. Klaasist rajatud maanteed ei pruugi aga peale Meleski olla kusagil. Foto: Elmo Riig / Sakala

Klaas on hapruse sünonüüm ning seetõttu ongi sellest ehitatud sillad ja lossid muinasjuttude pärusmaa. Kui kuulsin esimest korda ähmaseid vihjeid Meleski klaastee kohta, pidasin seda millekski, mis kuulub rahvapärimuste fantaasia valda. Aga seal on tõepoolest klaasist tee — isegi rohkem kui üks.

Klaasi tuhande kasutusviisi hulgas on tee rajamine kindlasti üks kummalisemaid — uskumatu ja ennekuulmatu. Elu jooksul jääb ikka kõrva asju, mis tunduvad võimatud või ebatõenäolised. Ehtsast klaasist valmistatud tee, mida on kasutatud tubli pool sajandit, tundub olevat nende seas imetabasemaid.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles