Filmiarvustus. Kuidas isa Kuu peale kippus

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryan Goslingi kehastatud Neil Armstrong hetk enne Apollo 11 pardale astumist. Kas mees kosmosest ka tagasi tuleb, ei teadnud sel hetkel veel keegi.
Ryan Goslingi kehastatud Neil Armstrong hetk enne Apollo 11 pardale astumist. Kas mees kosmosest ka tagasi tuleb, ei teadnud sel hetkel veel keegi. Foto: Forum Cinemas

Üks mis kindel: värskelt Eesti kinodes linastunud «Esimene mees» («First Man») on kõike muud kui tüüpiline Hollywoodi kosmosefilm. «Süüdi» on selles noor lavastaja Damien Chazelle, kelle portfooliosse kuuluvad niisugused hitid nagu «La La Land» ja «Whiplash».

1960. aastate rahvusvahelisest võidujooksust taevastes avarustes on Chazelle’i käe all voolitud vaat et dokumentalistliku hõnguga väga kvaliteetne draamafilm. «Esimene mees» pole kohe kindlasti heroiline tagasivaade Ameerika teadlaste, inseneride ja astronautide ühisel jõul sooritatud imetrikile, vaid näitab pigem kahe suurriigi toonaste juhtide võistlushimu tõttu toodud ohvreid. Selles filmis ei ole viiulite saatel tüünelt aegluubis kosmosesüstiku poole liikuvaid astronaute. Kui päris aus olla, ei presenteerita finaalis suurelt isegi USA lipu Kuu pinnasesse torkamist. See lihtsalt ühel hetkel on seal. Muide, just seepärast olevat president Donald Trump juba teatanud, et ei kavatse «Esimest meest» kunagi vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles