Võimas mälestusmärk

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meleski hoonekompleks on mälestusmärk Eesti vanale ja võimsale tööstusettevõttele, mis alustas tegevust XVIII sajandi lõpul. See rajati ajavahemikul 1792—1795 ning suleti aastal 1992. Oma 200 tegevusaasta jooksul valmistas Meleski vabrik üpris erinevaid esemeid. XIX sajandil olid klaasivabrikud eeskätt peeglivalmistajad. XX sajandil ettevõtte profiil muutus ning kesksele kohale tõusid pudelid ja olmeesemed.

Aastail 1792—1795 rajati Võisiku mõisa, praeguse Kolga-Jaani valla maadele Eesti suurim tööstusettevõte, Rõika-Meleski klaasi- ja peeglimanufaktuur, Spiegelfabrik Catharina-Lisette unter Woiseck. Kui Meleskis tehti klaasi, siis Rõikal poleeriti peegleid.

Peeglivabrikul olid koguni oma kool ja kauplus. Aastas tehti umbes 32 000 peeglit ning neid müüdi Baltimaades, Sise-Venemaal ja Aasia kubermangudes, samuti Rootsis ja Ameerikas. Praegu on natuke raske uskuda, aga mööda Põltsamaa jõge pandi liikuma aurulaevad, mis sõitsid Emajõge pidi Tartusse ja Pihkvasse.

Meleskis valmistati mitut värvi klaasist pudeleid, tee-, õlle- ja napsiklaase. Ühtlasi sündisid selle katuse all karahvinid, lillevaasid, laterna- ja lambiklaasid ning apteekide rohupurgid. Isegi poolkristalli valmistamisega saadi seal hakkama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles