Ulatagem lasteaedadele abikäsi!

, kampaania «Aita lapsel olla loov!» korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reili Rand
Reili Rand Foto: Peeter Langovits / Postimees

VIIMASEL KÜMNENDIL on Eestis mitmel pool ehitatud moodsaid lasteaedu, kus mudilased tunnevad end tõepoolest hästi. Paraku leidub nende kaunite uute hoonete kõrval igas maakonnas ka laguneva fassaadi, lainetava põranda ja päevinäinud mänguväljakuga maju.

Sadadele noortele peredele valmistab veel rohkem meelehärmi see, et peaaegu pooltes omavalitsustes ei jätku lasteaiakohti. Muret teevad ka rühmade suurus ning see, et napib mänguasju ja õppevahendeid.

Vahendan ühe lasteaia direktori lahkel loal kirja, milles ta ütleb, et lapsevanemad on püüdnud omalt poolt nii palju aidata kui võimalik. «Oleme organiseerinud õueala korrastamiseks ja õuevahendite paigaldamiseks ning piirdeaia ehitamiseks ühiseid talguid. Remonti pole me vanemate abiga teinud, sest meie majas algaks see elektrijuhtmestiku väljavahetamisest ja lõpeks mööbli uuendamisega. Pisiremondiga ei ole enam võimalik hakkama saada.»

Direktor ütleb, et lapsevanemad on toonud annetuse korras mänguasju, joonistuspaberit ja muid käeliseks tegevuseks vajaminevaid vahendeid. «Oleme püüdnud kasutada neid kokkuhoidlikult, aga vaja oleks rohkem — eriti nendel, kes on pärit suurtest peredest või kelle vanemad on töötud. Oleksime väga tänulikud igasuguse abi eest,» jätkab ta.

Tema kirjast loeme, et huvitegevuse tarbeks ei ole lasteaia eelarves sentigi raha ning kõik ringid on vanemad ise kinni maksnud.

«Võib-olla tuli see kirjeldus liiga pikk ja kurblik, aga selline see elu maakohas on,» ütleb direktor ning lisab lõpetuseks, et personal on kõige kiuste optimistlik ja positiivselt meelestatud, sest lapsed on suurepärased ning nendest saadav rõõm varjutab majanduslikud mured.

Samasuguse sisuga kirju tuli minu postkasti teisigi pärast seda, kui noored sotsiaaldemokraadid olid võtnud lasteaedadega ühendust, et saada ülevaade nende olukorrast. Anname endale aru, et ei lasteaiajärjekordade vähendamine ega ka teiste süvaprobleemide lahendamine pole meie võimuses, aga üht-teist saab alati ära teha.

Noored sotsiaaldemokraadid algatasid kampaania «Aita lapsel olla loov!», et juhtida avalikkuse tähelepanu lasteaedade raskustele ning aidata neil muretseda puudu olevaid vahendeid. Oma ettevõtmisega kogume käeliseks tegevuseks hädavajalikku: paberit, pliiatseid, plastiliini, värve, liimi, savi ja muud, et parandada laste arenguvõimalusi ning aidata esile tuua nende annet.

Meile annab indu ja jaksu see, et alushariduse paljudest muredest hoolimata on lasteaiaõpetajad positiivsed ja teevad oma tööd pühendunult. Kasu on ka vanematest, kes suudavad ja tahavad toetada lasteaeda remonditöödel või aidates hankida mööblit ja õppevahendeid.

LASTEAED ON haridusasutus, kus peavad olema õpetamiseks ja kasvatamiseks head tingimused. Vildakas rahastamissüsteem tekitab paratamatult küsimuse, kas pole lapse lasteaias käimine pahatihti vanemate eralõbu.

Laste juurdepääs heale haridusele ei tohi sõltuda nende ema ja isa majanduslikest võimalustest.

Üle-eestiline kampaania «Aita lapsel olla loov!» kestab detsembri alguseni. Sellega on juba liitunud enam kui 130 noort. Need, kes soovivad samuti kampaaniasse panustada, leiavad rohkem infot aadressil http://lasteaiad.noorsots.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles