Linnajuhid nõuavad loata avatud Uku keskuse uue osa sulgemist (6)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku keskuse juurdeehitises avati kauplused neljapäeval. Linnavalitsus nõuab nende sulgemist, kuni kasutuluba on välja antud.
Uku keskuse juurdeehitises avati kauplused neljapäeval. Linnavalitsus nõuab nende sulgemist, kuni kasutuluba on välja antud. Foto: Elmo Riig

«Eftenile (Uku keskuse omanik aktsiaselts Eften Kinnisvara – toimetus) on see esmakordne, et midagi sellist juhtub ja linnavalitsus sellise kirja saadab,» sõnas Eften Capitali tegevjuht Viljar Arakas. «Me oleme harjunud, et omavalitsus on meile partner, mitte vastane.»

Viljandi abilinnapea Kalvi Märtini sõnul ei anna seadus teist võimalust kui nõuda ehitise sulgemist, kuniks kasutusluba on väljastatud. Esmaspäeva hommikul alanud linnavalitsuse istungile polnud Eften Capital Uku keskuse uue osa kasutamiseks taotlust esitanud, sest tööinspektsioon tuli oma vaatlust hoonesse tegema alles esmaspäeva ennelõunal.

«Tööinspektsioon ei leidnud enne aega kui esmaspäeval kell 11,» nentis Arakas. «Kõiges muus on loa saamiseks vajalikud eeltingimused täidetud.»

Sakala andmetel on kooskõlastuse andnud päästeamet ning ka hoone ehituslik osa on kontrollitud.

VILJANDI, EESTI,11OKT2018 UKU KESKUS. Avati Uku keskuse laienenuds. Uku keskuse uued kauplused. Pildil Uku keskuse omaniku aksiaseltsi Eften Capital tegevjuht Viljar Arakas. ELMO RIIG/Sakala
VILJANDI, EESTI,11OKT2018 UKU KESKUS. Avati Uku keskuse laienenuds. Uku keskuse uued kauplused. Pildil Uku keskuse omaniku aksiaseltsi Eften Capital tegevjuht Viljar Arakas. ELMO RIIG/Sakala Foto: Elmo Riig

Kasutusloa pidi hoonele saama selle ehitanud osaühing Tesman Ehitus. «Meil tuleb ka ehitajaga väga tõsine jutuajamine, sest olen tema tegevuse üle nördinud,» sõnas Arakas.

Tesman Ehituse juht Lembit Soe selgitas, et koos päästeametnikuga oli eelmisel teisipäeval keskuse uut osa inspekteerimas käinud ka linnavalitsuse ehitusinspektor, kes ei teinud ehituse kohta ühtegi märkust ega tuvastanud puudusi.

Lembit Soe väitel olevat inspektor Hans Priks andnud talle teada, et läheb puhkusele ning annab loa kaubanduspinna avada. Samuti olevat ametnik lubanud lõpetada kasutusloa menetluse pärast puhkuselt naasmist.

Abilinnapea Kalvi Märtini arvates vastab sellest jutust tõele väide, et Hans Priks on puhkusel. «Eks see ole selline sõna-sõna-vastu-olukord, aga kogenud ametnikuna ta vaevalt sellist juttu rääkis. Hans Priks teab suurepäraselt, et kasutuloa andmine käib linnavalitsuse kaudu ning ametnik neid lubasid ei anna,» selgitas Märtin. «Ilmaski ei usu, et Hans Priks midagi sellist ütles, aga kontrollida praegu ei saa, sest ta on puhkusel.»

Ehkki Uku keskuse omanike laual on linna nõudmine juurdeehitise uksed kuni loa saamiseni sulgeda, ei kiirusta Eften Kinnisvara nõuet täitma. Viljar Arakase sõnul on ettevõtte töötajad kogu nädalavahetuse olnud ametis dokumentide täitmisega ning kui tööinspektsiooni kontrollkäik on edukalt lõppenud, saab ettevõte vajalikud paberid raekotta saata.

Kalvi Märtini sõnul ei saa linnavalitsus sulgemise nõudmisest loobuda, aga on valmis kasutuloa andma kohe, kui kõik vajalikud dokumendid on esitatud ja need vastavad nõudmistele. «Oleme linnavalitsusega teinud korduvalt erakorralisi istungeid, et ettevõtjale vastu tulla. Kui õhtuks on paberid korras, saame kohe ka loa väljastada,» lisas abilinnapea.

Tavaliselt koguneb linnavalitsus raekojas kord nädalas, esmaspäeva hommikul, kuid kiirete otsuste langetamiseks tehakse vajaduse korral ka veebis erakorralisi koosolekuid. Näiteks anti sellise erakorralise koosolekuga kasutuluba Park Hotellile, kes sai avamiseks paberid korda otse enne esimese kliendi saabumist.

Üle nelja miljoni euro maksma läinud Uku keskuse juurdeehitis avati neljapäeva hommikul. Uues osas on kaks suurt rõivapoodi ja lillekauplus. Maja teisele korrusele kolib aasta lõpuks töötukassa.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles