Järgmise folgi teema ja kujundus on valitud

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmisel pärimusmuusika festivalil kõlavad üksnes head lood.
Järgmisel pärimusmuusika festivalil kõlavad üksnes head lood. Foto: Pärimusmuusika keskus

27. Viljandi pärimusmuusika festivali teema on «Hea lugu». Teemale sobilik tunnuskujundus sündis kunstnik Eili Lepiku käe läbi, teatab Eesti pärimusmuusika keskus.

«Hea lugu» ehk teiste sõnadega «Lugu loo taga» seab tähelepanu keskmesse muusika mõtestatuse, tähendusrikkad muusikalised lood ja esineja isikliku suhte mängitavate lugudega.

Pärimusmuusikas on tähtis kaasamine. Kõik on võrdselt olulised: muusik, tantsija, kuulaja. Kõige selle keskmes on muusika kui sotsiaalne liim, mis loob sildu ja paneb peo käima.

Millised on need omadused ja oskused, mis panevad loo elama? Mis loob selle erilise maagia?

Viljandisse tahetakse kutsuda häid näiteid kogu maailmast. Regilauludes peituvad meie kõige iidsemad, olulisemad ja intiimsemad lood. Et nii keel kui ka elukeskkond on ajaga palju muutunud, võib regilauludesse pakitud sõnum jääda paraku tihti arusaamatuks. Nende lugude mõistmine eeldab väga head tõlki, kellel on oskused ja anne avada kaasahaaraval moel regilaulu mitmekihilist maailma. Õnneks on meie hulgas väga häid eestlauljaid, kes seda kunsti mõistavad.

Tänavu valis meeskond välja kunstniku, kellega koostöös tunnuskujundust looma hakati. Viljandi pärimusmuusika festivali programmipealik Tarmo Noormaa selgitab, et festivali korraldajatel oli selge nägemus, millistele tingimustele kujundus vastama peab, ja et siht on laieneda tugevamalt ka välisturule, pöörduti kunstniku poole. «Eili Lepik on andekas kunstnik ja meie varasem koostöö on läinud väga hästi, mistõttu usume, et just nii saavutame parima tulemuse,» rääkis Noormaa.

Eili Lepik teadis kohe, kui oli teemaga tutvunud, millises suunas ta soovib tunnuskujunduse loomisel liikuda, ja rõõmustas pakkumise üle väga. «Oluline osa meie pärimusest on lugude jutustamine, mis seostus minu silmis tugevalt ka eesti muinasjuttude ja muistenditega. Sealt ma karakterid välja valisin ja kuna nad eos on üleloomulikud olendid, otsustasin seda eriti rõhutada. Nii said mõned neist näiteks neli silma,» lausus Lepik.

Selline üleloomulikkus on tema loomingule omane. Lepik lisas, et koostöö Viljandi pärimusmuusika festivaliga on läinud suurepäraselt.

27. Viljandi pärimusmuusika festival kestab 25.–28. juulini Viljandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles