Coopi poodide munariiulitel haigutas tühjus

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kesklinna Konsumis on munariiuli juures vabandust paluv kiri kanamunade müügilt puudumise pärast. Üksikud karbid Eggo kaubamärgiga mune olid siiski müügil.
Viljandi kesklinna Konsumis on munariiuli juures vabandust paluv kiri kanamunade müügilt puudumise pärast. Üksikud karbid Eggo kaubamärgiga mune olid siiski müügil. Foto: Marko Suurmägi

Esmaspäeva õhtul polnud Viljandi suurimas toidupoes Maksimarketis müügil ühtegi kanamuna, sest eelmisel nädalal Valgamaa suurkanala munadest leitud salmonellabakteri tõttu kaotas Eesti suurim poekett Coop oma peamise munadega varustaja.

Coopi kommunikatsioonijuht Martin Miido selgitas, et uue kanala munad peaksid poodidesse jõudma hiljemalt teisipäeval. Ennelõunal olid aga vähemalt Viljandi kesklinnas asuvates Konsumi kauplustes munariiulid veel üsna tühjad. Erinevalt Maksimarketist polnud munad siiski täiesti otsas.

Miido seletusel oli Sanlind üle Eesti Maksimarketite, Konsumite ning A&O-de peamine munadega varustaja. «Leidsime uue partneri küll üsna kiirelt, aga see võtab pisut aega, kui munad lettidele jõuavad,» nentis ta. «Üleliia lihtne nii suurt varustajat vahetada ei ole.» Uued munad tulevad edaspidi Coopi poodidesse Eesti suurimalt kanakasvatajalt Eggolt ning ühelt Läti ja ühelt Soome tootjalt.

Coopi ketti kuuluvatest poodidest korjati Valgamaa kanala munad ära täpselt nädal tagasi teisipäeval.

Kanakasvatusettevõtte Sanlind kahes farmis avastatud salmonellabakter tähendas ettevõtte omaniku Andres Puksovi sõnul kõigi kanalate likvideerimist. Firma 200 000 kana viidi Poola tapamajja.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) andis kolmapäeval teada, et firma kahest farmist pärit munad võivad olla saastunud salmonellaga ning seetõttu kõrvaldas müügilt umbes 1,3 miljonit sellise kahtlusega muna.

Kuidas bakter farmi jõudis, ei teadnud Puksov öelda, sest see võib saabuda nii inimeste, lindude kui muu allika vahendusel. Kuigi müügilt eemaldatud munade hulk oli vaid veidi suurem kui firma ühe nädala toodang, on Puksovi sõnul partnerid edasisest koostööst keeldunud. Samuti tähendab bakteri leidmine, et enne tootmise jätkamist peaks kanala paar kuud tühi olema. «Praegu öeldakse põhiklientide juurest, et nad ei taha minust ega firmast midagi kuulda,» ütles Puksov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles