Jõulukuul etenduvad Ugalas lood lastele ja noortele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõululoo «Kardemoni linna röövlid» lavastaja ja dramatiseerija on Vallo Kirs.
Jõululoo «Kardemoni linna röövlid» lavastaja ja dramatiseerija on Vallo Kirs. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jõulukuuks on Ugalal kaks head uudist: esiteks esietendub seal 3. detsembril noortele mõeldud muusikal «Inetu!» ning teiseks tuuakse teatri väikesesse saali noore lavastaja Vallo Kirsi lastelavastus «Kardemoni linna röövlid».


«Inetu!» muusika kirjutas George Stiles, libreto ja laulutekstid pärivevad Anthony Drewe’i sulest. Eesti keelde on näidendi tõlkinud Kirke Kangro.

Hans Christian Anderseni «Inetust pardipojast» ainet saanud muusikal räägib noortele arusaadaval tänapäevasel ja hoogsal moel loo tolerantsusest, isikupära ja mina säilitamise tähtsusest, sõprusest ja armastusest. Inetu pardipoja teema on alati aktuaalne olnud: igal noor võib olla kokku puutunud inimeste või nähtuste pealiskaudse hindamisega ja olukordadega,et otsuseid langetatakse sisusse süvenemata.

«Inetu!» jutustab pisut teistsuguse välimusega noormehest, kelle nimi on Inetu. Peategelane läheb laia maailma rändama ning satub kõikvõimalikesse seiklustesse. Püüdes koju jõuda, leiab ta tagasiteel sõpru ja vaenlasi. Nii omade kui võõraste hulgas on neid, kes tema peale näpuga näitavad ja teda narrivad, ent leidub ka aitajaid ja toetajaid.

Sel teekonnal leiab ta iseennast ja õpib aktsepteerima end sellisena, nagu ta on. Seigeldes kohtub ta kauni tütarlapse Pennyga ja tema ellu tulnud armastus muudab jäädavalt Inetu saatust. Mis neist lõpuks saab, näeb juba teatris.

George Stilesi ja Anthony Drewe’i 1993. aastal kirjutatud noortemuusikalist «Inetu!» on tehtud üle 8000 lavaversiooni ja seda on vaadanud enam kui viis miljonit inimest. Peale paljude muude auhindade võitis «Inetu!» 2000. aastal maineka Olivier’ auhinna.

Lavastuses teeb kaasa peaaegu poolsada Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilast ― noored näitlejad ja muusikud. Lavastaja on Kalju Komissarov ja kunstnikutöö teeb Krista Tool.

«Kardemoni linna röövlid» oli esimest korda kavas suvisel «Treff-festivalil» ja pälvis žüriilt kaasahaarava muusikalise kujunduse eest täiusliku lastelavastuse eripreemia.

Rohke muusikaga lastelavastus jutustab naljaka ja õpetliku loo linnarahvast kiusavatest tüütutest ja laiskadest röövlitest, nende hirmsast Lõvist ning vaprast tädi Sofist, kes ei karda ei röövleid ega lõvi.

Tädi Sofiga kohtumine muudab röövlite elu ja nagu muinasjuttudel kombeks, lõpeb ka see lugu õnnelikult: kõigist saavad korralikud ja töökad inimesed ning Lõvi leiab rakendust tsirkuses.

Jõulukuul muudetakse kogu Ugala fuajee Kardemoni linnaks, kus leiab tegevust ka enne etendusi. Seal on piparkookide lõhna, üllatusi ja Kardemoni linnale omaseid põnevaid tegelasi. Teatripere soovitab varuda aega linnaekskursiooniks, Lõvi kunstimuuseumi külastuseks ja paljuks muuks huvitavaks.

«Kardemoni linna röövlid» esietendub Ugalas 13. detsembril. Lavastaja ja dramatiseerija on Vallo Kirs, kunstnikutöö teeb Jaanus Laagriküll, osades on Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilased Rait Õunapuu, Artur Linnus, Klaudia Tiitsmaa, Maaja Hallik, Jaan Jaago ja Tanel Kadalipp.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles