Ameeriklase hooletusse jäetud mõisakompleksi enam ei päästa (3)

Eda Kivisild
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uue-Kariste mõisakompleks, mille ameeriklasest peremees Brian Nicholas O’Mahony mitu aastat tagasi hülgas, on sellises seisus, et päästa pole enam eriti midagi, sundvõõrandada pole seda aga võimalik.

2003. aastal mõisa ostnud O’Mahony on kadunud nelja tuule poole ning pole Mulgi valla Halliste piirkonna juhi Ene Maateni ja muinsuskaitseameti vaneminspektori Anne Kivi jõupingutustest hoolimata end näole andnud.

«Me oleme O’Mahonyt otsinud nii isiklikult kui kontaktide kaudu, aga teda leida pole õnnestunud. Palusime abi ka Ameerika Ühendriikide saatkonnalt, aga saatkond keeldus. Siis otsisime teda ühe advokaadi kaudu, aga ka see katse ebaõnnestus,» kõneles Maaten. Ta selgitas, et omand on püha ja puutumatu ning seadusandlikku võimu selle sundvõõrandamiseks vallal pole. «Kõigi nende asjaolude kokkulangemise tulemusena ongi Uue-Kariste mõisakompleks sisuliselt hävinud,» nentis Maaten.

Uue-Kariste mõisa jäänuste vahel ringi kõndides on pilt üsna trööstitu. Vaid eramaa silt koos pisikese keelumärgiga näitab, et see on püha ja puutumatu eraomand.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles