Eesti rikkamate hulka pääses Viljandimaalt kümmekond

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Berzin on olnud Äripäeva arvutuste kohaselt juba aastaid suveräänselt rikkaim viljandimaalane.
Aivar Berzin on olnud Äripäeva arvutuste kohaselt juba aastaid suveräänselt rikkaim viljandimaalane. Foto: Elmo Riig

Täna Äripäevas avaldatud Eesti 500 rikkama inimese pingerivist leiab ka hulga Viljandimaaga seotud inimesi.

Kõige kõrgemale, 41. kohale jõudis juba aastaid majanduslehe arvutuste kohaselt rikkaima viljandimaalase tiitlit kandev Aivar Berzin, kelle varandust hinnatakse 65,8 miljoni euro suuruseks. Berzini firmad tegelevad metsa- ja põllumajandusmaade vahendamise ning haldamisega, samuti on ta tegev energiaäris.

132. kohale on langenud Delux kaubamärgi all tegutseva vooditarvete ja mööbli tootja Göran Sjöholm. Ehkki Deluxi põhitootmine on endiselt Viljandis, on tööjõupuudusega maadlev firma pidanud viimastel aastatel laienemiseks kaugemale vaatama. Nii avati 2016. aastal õmblustsehh Narvas ning tänavu kevadel osteti Valgas suur mööblivabrik.

Arno Kütt jõudis poole tuhande rikkama hulka esimest korda.
Arno Kütt jõudis poole tuhande rikkama hulka esimest korda. Foto: Elmo Riig

23,3 miljoniga 139. kohale jõudnud Arno Kütt ja tema äripartner, 11,1 miljoniga 369. kohale platseerunud Peep Kuld Sakala lugejatele ilmselt tutvustamist ei vaja, kuid rikaste edetabelisse pääsesid nad esimest korda. Pakiautomaate tootev Cleveron on noppinud järjest Viljandi ettevõtlusauhindu, kasvatanud peaaegu igal aastal käibe mitmekordseks ja jätkab maailmavallutuskursil, olles maailma suuremate hulka kuuluvate firmade partner.

Nii nagu Arno Kütt pääses ka teine Cleveroni omanik Peep Kuld Äripäeva rikaste edetabelisse tänavu esimest korda.
Nii nagu Arno Kütt pääses ka teine Cleveroni omanik Peep Kuld Äripäeva rikaste edetabelisse tänavu esimest korda. Foto: Marko Saarm/Sakala

156. kohale paigutas Äripäev 21,2 miljoniga Toomas Metsa, 208. kohale 16,3 miljoniga Pedo Pihlaku ja Virko Lepmetsa, 238. kohale 15,1 miljoniga Heiki Vahemetsa ning 249. kohale 14,7 miljoniga Aimar Varula. Ehkki nende sidemed Viljandimaaga on erineva tugevusega, ühendab kõiki osalus puidutöötlemisega tegelevas Combimillis, millele kuulub muu hulgas Sakala saeveski.

10,9 miljoniga 373. kohal olevat Kaisa Oravat teatakse Viljandis eelkõige ilusalongi Diiva omanikuna, kuid talle kuuluvad ka osaühing Tennisekeskus, Viljandi Naftabaas, automaathostelit Just Rest pidav Enera ja gaasidega kauplev Airok. Äripäeva eriväljaandele Rikaste Top on Kaisa Orav mõne aasta eest öelnud, et erinevalt tema enda loodud Diivast tulid teised ettevõtted talle kingitusena abikaasa Mark Orava kaudu.

Viljandi Akna ja Ukse suuromanik Imre Michalsky ja Merit Berzin, kes kuulub oma abikaasa, Viljandimaalt kõrgeimale kohale jõudnud Aivar Berzini kõrval Vestman Energia omanikeringi.
Viljandi Akna ja Ukse suuromanik Imre Michalsky ja Merit Berzin, kes kuulub oma abikaasa, Viljandimaalt kõrgeimale kohale jõudnud Aivar Berzini kõrval Vestman Energia omanikeringi. Foto: Elmo Riig

Eraettevõtetest Viljandimaa suurima tööandja, tänavu teises kvartalis 650 inimest palgalehel hoidnud Viljandi Akna ja Ukse suuromanik Imre Michalsky on majanduslehe arvutuste kohaselt rikkuselt 429. ja tema varanduse suurus on 9,7 miljonit eurot.

Pikemalt saab nii loos nimetatud kui ka sadade teiste Eesti jõukamate hulka kuuluvate ettevõtjate kohta lugeda Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles