Otsime parimat ettevõtet ja toodet või teenust

Eda Kivisild
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasikunstnik Aleksandra Pavlenkova esimese visandi järgi valmivad auhinnad, mis antakse Viljandimaa parematele ettevõtetele 30. novembril. Paadi kujund tõmbab paralleeli kuulsa Viljandi paadimehe ja hansaliiduga, näidates samal ajal ettevõtete püüdu alati järgmisele laineharjale jõuda.
Klaasikunstnik Aleksandra Pavlenkova esimese visandi järgi valmivad auhinnad, mis antakse Viljandimaa parematele ettevõtetele 30. novembril. Paadi kujund tõmbab paralleeli kuulsa Viljandi paadimehe ja hansaliiduga, näidates samal ajal ettevõtete püüdu alati järgmisele laineharjale jõuda. Foto: Aleksandra Pavlenkova

Ajaleht Sakala, Viljandimaa arenduskeskus ja omavalitsuste liit kuulutavad välja ettevõtluskonkursi, et rõhutada ettevõtluse olulisust ning tunnustada neid, kes oma tööga silma paistavad. Auhindadele on võimalik pürgida ettevõtetel endil, kuid kandidaate saavad esitada ka organisatsioonid, omavalitsused ja kas või üksikisikud.

Kõige elavamat kaasalöömist ootavad korraldajad Viljandimaa parima toote või teenuse valimisel, sest kes veel oskaksid ettevõtjate väljamõeldut paremini hinnata kui tarbijad. Pole vahet, kas pakutakse maakonnas loodud taibukat tarkvara, uuenduslikku puhastusteenust, erilise retsepti järgi valmistatud moosi, moodsat disainijoont järgivat mantood või midagi viiendat – need kõik võivad kandideerida aasta parima toote või teenuse auhinnale. Kui ülejäänud kategooriates valib võitja välja žürii, siis toote või teenuse kohta saavad oma arvamuse öelda kõik viljandimaalased.

Kandideerimiseks saavad ettevõtjad kasutada selleks loodud vormi Viljandimaa arenduskeskuse veebilehel. Väljastpoolt firmasid võivad toote või teenuse väljapakkujad oma mõtteid saata e-kirjaga aadressil konkurss@ajaleht.ee või postiga Tartu tänav 8, Viljandi. Sellisel juhul tuleks kindlasti täpselt kirjeldada, millist toodet või teenust silmas peetakse ja kes seda valmistab või pakub.

Välja kuulutatakse viis parimat

30. novembril korraldataval galal antakse auhinnad välja viies kategoorias: aasta ettevõte, aasta toode, maaelu edendaja, särav startija ja loomeettevõte. Viimati nimetatud tiitlile saavad ettevõtete kõrval pürgida ka mittetulundusühingud. Viimane päev kandideerimiseks on 29. oktoober.

Veebis üle kantava auhinnatseremooniaga samal päeval ilmub Sakala vahel ettevõtluskogumik, milles tutvustatakse kõiki nominente ning antakse ülevaade suurema käibe ja töötajate arvuga ettevõtetest ning suurematest maksumaksjatest. Samas väljaandes kuulutab Sakala välja Viljandimaa mõjukaima inimese.

Kandideerimine tuleb igal juhul kasuks

Viljandimaa arenduskeskuse juhataja Elmo Puidet ütles, et kandideerimine teeb ettevõttele või mittetulundusühingule kindlasti reklaami.

«Lisaks näitab see, et ettevõte või MTÜ on uhke selle üle, mida ta teeb ja kuidas. Ettevõtte omanikud tänavad kandideerimise kaudu ka oma töötajaid ja juhte hea töö ning arengumõtete elluviimise eest,» sõnas Puidet. «Isegi kui ta ei osutu nominendiks või laureaadiks, jääb see teadmine organisatsiooni sees alles. Seeläbi kasvab töötajate motivatsioon.»

Puidet ei pidanud tähtsusetuks ka seda, et auhinnagalal saavad ettevõtjad kokku teiste aktiivsete ettevõtjatega ja suurepäraste töötajatega. «Teadmine, et oled edukate seas ja oled ka ise edukas, annab inspiratsiooni edasiseks arenduseks,» lisas ta.

Maakonnale on edukate ettevõtete ja organisatsioonide tunnustamine tähtis, sest need on eeskujuks ning kujundavad Viljandimaa nägu väljapoole. «Tuntud ettevõtted, kellel läheb hästi, tähendavad, et siia on põhjust tulla ka teistel – kas edukatega äri ajama või selleks, et tuua siia oma ettevõte. Viljandimaale tähendab see rohkem ja huvitavamaid töökohti, rohkem ärivõimalusi ja lõpuks rohkem rõõmsaid inimesi,» sõnas Puidet.

Kandidaate hindab kümneliikmeline komisjon, mis koosneb ettevõtjatest, Eesti Meedia esindajast, Viljandimaa arenduskeskuse ja omavalitsuste esindajatest ning Luminori panga esindajast.

ARVAMUS

Sakala vastutav väljaandja Margus Mets
Sakala vastutav väljaandja Margus Mets Foto: FOTO: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS

Margus Mets,
Sakala vastutav väljaandja

Eesti Meediale ja Sakalale on kohalik ettevõtlus äärmiselt oluline. Läbi aastakümnete on Viljandimaa ettevõtted, nende õnnestumised ja ka ebaõnnestumised olnud meie ajalehe ­uudisvoos. Tegelikult oleme meediaettevõttena ka ise osa ettevõtlusest, oleme läbinud koos teistega majanduskriise ja rõõmustanud tõusutsüklite ajal.
Reklaamiandjatena on enamik Viljandimaa ettevõtteid olnud meie otsesed partnerid.
Viljandimaal ei ole olnud üht tugevat ja kestvat ettevõtjate tunnustamise traditsiooni. Suvest alates oleme Viljandimaa arenduskeskusega ajusid ragistanud, et panna alus millelegi uuele, millel oleks ettevõtjate silmis väärtus ja mis kestaks aastaid. Oleme leidnud mõttekaaslasteks Luminori, Viljandimaa omavalitsuste liidu ja Euroopa Parlamendi infobüroo, kes samuti peavad oluliseks kohaliku ettevõtluse arendamist.
Uudne on Luminori idee tunnustada ettevõtteid peale meenete ja aukirjade ka tipptasemel nõustamispaketiga. Ärimaailma tõelisele tipptegijale Blackstone’ile kuuluval Luminoril on, mida õpetada.
Euroopa Parlamendi infobüroo toetab meie ideed, et ettevõtjate tunnustamine ei oleks pelgalt auhinnagala, vaid ka väitlus ning mõttevahetus olulistel teemadel. Nemad on varemgi aidanud Viljandimaal debatte ja seminare korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles