Anzori Barkalaja: üldine eesmärk on mahe nutiriik

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anzori Barkalaja
Anzori Barkalaja Foto: Elmo Riig

Septembri viimasel pühapäeval kogunes Viljandi pärimusmuusika aita Elurikkuse Erakonna (ERE) programmitoimkond. Visioonikoosolekule tuli uuele parteile hinge sisse puhuma 20 kaasamõtlejat.

Täna jõudsime lahti harutada ja kokku leppida selle, et öko-digiriik ehk mahe nutiriik on üldine eesmärk, mille poole liikumist kirjeldame lisaks eespool nimetatud neljale teemale ka viienda peatükiga, mis hõlmab terviklikult majandust ning teadus- ja kunstiloomet. Läbivaks põhimõtteks on loomulikult vastutustundlik keskkonnateadlikkus ja -hoid, sellele rajatud väikeettevõtluse toetamine ning investeerimine suure vaimse lisandväärtusega majandussektorite arendusse, sealhulgas teaduse ja innovatsiooni teadliku rahastamise kaudu.

Kas IT sektori arendamisse panustame järelkasvu kasvatamisele keskendudes või tulevad kõne alla ka ettevõtluse soodustoetamine, näiteks sotsiaalmaksu ülempiiri seadmine või ettevõtete peakorterite Eestis hoidmisega seonduv, on juba asjaosaliste eneste huviavalduses kinni. Hariduse vallas on peamine eesmärk tehnoloogia, ühiskonna ja tööturu muutustele vastava nüüdisaegse haridusmudeli tegelik ellurakendamine alates lasteaiast ülikoolihariduseni välja, hõlmates ka tulemuste hindamise ning rahastamise põhimõtete sisulist kooskõla. Just kaks viimast on tegelikult haridusuuenduse arengupidurid ja tegijate põhjalikud stressiallikad.

Lisaks leppisime kokku, et me ei löö peatükkide sisu lukku, vaid hoiame avatuna nendele huvirühmadele, kes pole seni saanud oma probleemidele ja vajadustele piisavat vastukaja, lahendustest rääkimata. Loomulikult peavad need langema ERE alusväärtustega kokku, kuid nendes kokkuleppimiseks ongi ju meie poliitilise koostöö platvorm loodud.

Kuidas leiate oktoobri lõpuks vajaminevad 500 liiget, et erakond registreerida?

Praeguse kogemuse järgi tulevad liikmed ise. Tõsi küll, osa kaasategijaid eelistab ennast rakendada Parema Ilma (erakonna loomiseks asutatud mittetulundusühing – toimetus) kaudu ning aidata pigem oma teadmiste, kogemuse ja võrgustiksidemetega panustamise teel.

Erakondliku koostöö­platvormi vormistamine erakonnaseadusele vastavaks organisatsiooniks õnnestub oktoobri lõpus siis, kui liikmeks astumise avalduse esitanud lülitavad sisse aktiivsema käigu ning toovad igaüks kaasa viis-kuus uut liiget.

Eks seda me teadvustasime täna üsna selgelt, kui arutasime, kuidas viia seni poliitikast heitunud huvirühmadeni see, et meie otsustusmehhanismid ongi võrreldes seniste erakondade omadega täiesti teistsugused ning tagatoalist poliittehnoloogiat pole vaja peljata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles