Ungari soovib rahvusvahelist rahatuge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ungari on jäänud kitsikusse ja soovib sellest väljatulemiseks kõrvalist abi, väidetavalt küll pigem ennetava kui hädapärase meetmena.

Rahvusvahelise valuutafondi (IMF) tegevdirektor Christine Lagarde ütles eile, et IMF on saanud Ungari võimudelt finantsabi taotluse ning samasuguse saatis Ungari ka
Euroopa Komisjonile.

Ungari võimud märkisid, et näevad IMFi ja euroliidu toetuses siiski esialgu ettevaatusabinõu.

Ungari pealinnas Budapestis viibiv IMFi töörühm naaseb USAsse konsultatsioonidele.

Analüütikute hinnangul on Ungari kannatanud peale euroala võlakriisi ka peaminister Viktor Orbani paremtsentristliku valitsuse tõttu, mis on muutnud investorid ettevaatlikuks.

Hiljuti avalikustatud ametlike andmete järgi kasvas Ungari avaliku sektori võlg juuni 75 protsendilt SKTlt septembris 82 protsendile.

2010. aasta aprillis võimule tulnud Orbani valitsus on kehtestanud eelarveaukude täitmiseks mitmele majandussektorile tohutu suured maksud ning sisuliselt riigistanud erapensionifondides hoiustatud 11 miljardit eurot.

Analüütikute ennustuse järgi jääb Ungari majanduskasv 2004. aastal Euroopa Liiduga ühinenud riikide seas madalaimaks ning ulatub 2012. aastal ainult 0,5 protsendini. Osa analüütikuid prognoosib järgmiseks aastaks majanduslangust.

Ungari krediidireiting on praegu rämpsreitingust kõigest ühe pügala võrra kõrgem ning selle alandamine muudaks riigi võlakoorma haldamise veel keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles