Vaba mõte. Loojad, ma mõistan teid

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ma ei tea, kas Eesti loomeinimesi esindava üheksa organisatsiooni 38 miljoni euro nõue, mis praegu kirgi kütab, on õiglane või mitte. Olen viimase paari päeva jooksul lugenud mitut kommentaari, milles väidetakse minu meelest igati argumenteeritult, et ei ole. Aga ma mõistan loomeinimeste muret. Mis tahes looming, mis paljusid inimesi kõnetab ja seetõttu levib, peaks tooma autorile loogilise tasu. Tänapäeval ei kipu selles asjas tasakaalu leidmine õnnestuma, sest muusika, videod, fotod ja muu selline levib ülihästi, aga suuresti nii, et autorid saavad marginaalse tasu, kui sedagi.

See mure ei puuduta loomulikult üksnes väikest Eestit, vaid kogu maailma. Ameeriklane Jack Conte rääkis kunagi ühel konverentsil, kuidas tema bändi YouTube’i kanal tõi talle 2013. aastal miljoni vaatamise kohta sisse ... 166 dollarit. Niisugune olukord sütitas teda koos sõbraga looma veebiplatvormi, mis võimaldab inimestel teha kiiresti väikseid ülekandeid mis tahes loominguga tegelevale kunstnikule, kelle tööd ta naudib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles