Viljandi aukodaniku mälestuseks on Tallinnas kontsert

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi aukodanik, dirigent Roman Toi
Viljandi aukodanik, dirigent Roman Toi Foto: Aivar Aotäht

Pühapäeval kell 16 on Tallinna Kaarli kirikus Roman Toi mälestuskontsert «Tere, õnnistud isamaa».

Roman Toi muusika esitavad Arete Kerge (sopran), Priit Volmer (bass), Mati Mikalai (klaver), Piret Aidulo ja Ene Salumäe (orel), Eesti Rahvusmeeskoor dirigent Mikk Üleoja juhatamisel, rahvusooperi Estonia poistekoor  ja Eesti Rahvusringhäälingu segakoor dirigent Hirvo Surva juhatamisel, Estonia Seltsi Segakoor dirigent Heli Jürgensoni ning Kaarli Kiriku Kontsertkoor dirigentide Pärtel Toompere ja Piret Aidulo juhatamisel.

Kontserdi kunstiline juht on Hirvo Surva ja selle korraldab Eesti kooriühing.

Roman Toi (18. VI 1916 – 7. V 2018) oli väliseesti koorielu eestvedaja ning laulupidude hing, koorijuht, pedagoog, organist ja helilooja. Toi on olnud Toronto Eesti Meeskoori ja segakoori Estonia dirigent, väliseesti laulupidude ning 1990. ja 1994. aastal Eesti laulupeo üldjuht.

Ta oli Toronto Kuningliku Konservatooriumi kompositsiooni, muusikateooria ja koorijuhtimise õppejõud ning avaldas hulganisti muusikaartikleid.

Roman Toi osales ühiskondlikes liikumistes, on Eesti muusika- ja teatriakadeemia ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia audoktor, Eesti kooriühingu auliige ning Viljandi linna aukodanik. Talle on antud riigivapi IV klassi teenetemärk, mitu Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku teenetemärki ning Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali elutöö preemia.

Tema rikkalikus ja mitmekülgses heliloomingus on nii vokaal- kui instrumentaalteoseid, sealhulgas palju isamaalise ja vaimuliku sisuga loomingut ning eesti rahvamuusika intonatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles