Uuest aastast hakatakse väljastama uut tüüpi ID-kaarti

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevast aastast hakkavad politsei- ja piirivalveameti teenindused väljastama uut ID-kaarti.
Tulevast aastast hakkavad politsei- ja piirivalveameti teenindused väljastama uut ID-kaarti. Foto: Erik Prozes / Postimees

1. jaanuarist 2019 hakkavad politsei- ja piirivalveameti (PPA) teenindused väljastama uut ID-kaarti, millel on lisaks uuele kujundusele uued turvaelemendid ja kontaktivaba liides.

ID-kaarte, elamisloakaarte, digitaalseid isikutunnistusi ja diplomaatilisi isikutunnistusi hakkab järgmisest aastast tootma uus ettevõte.

«Uus ID-kaart pole senisest erinev ainult kujunduselt, vaid ka sisult,» ütles PPA peaekspert Eliisa Sau. «ID-kaardil kasutame värvilist fotot, sekundaarfotot ehk dokumendifoto kordust ja ka nn läbipaistvat akent. Lisaks on ID-kaardil erinevaid Eesti riigile omaseid kujunduselemente. Kaardi tagaküljel on Eesti raba, kuhu peidetud mitmeid väikseid kujutisi.»

Uuel ID-kaardil on nii palja silmaga kui erinevate abivahenditega nähtavaid turvaelemente. Teraselt silmitsedes leiab kaardilt erinevaid pilte ja lauseid Eesti kohta.

PPA kasutas uut kujundust välja töötades ja turvaelemente valides nii PPA enda kui ka väliste ekspertide teadmisi.

ID-kaardi on uus kiip, millele on lisatud kaks liidest: harilik kontaktne ning kontaktita. Kiip on suurema mahuga, võimaldades lisada uusi rakendusi, näiteks ühistranspordi elektroonilise pileti või mõne teise elektroonilisel kujul väljastatava tõendi. Digiallkirja andmine ja autentimine on esialgu võimalik üksnes kontaktse kiibi abil.

Kõik seni välja antud kaardid kehtivad oma kehtivusaja lõpuni ja neid välja vahetama ei pea. Kõiki vana kujundusega valmis trükitud ID-kaarte, millele pole veel teenindustesse järele tuldud, hoitakse kuus kuud ning seejärel hävitatakse.

Uute ID-1 formaadis dokumentide tulekuga hakatakse järelteenindust pakkuma ka välisesindustes. See tähendab seda, et tulevikus saab 40 Eesti saatkonnas üle maailma sertifikaate peatada, peatatust lõpetada ja tühistada ning PIN-ümbrike asendada.

PPA sõlmis 27. aprillil 2017 Prantsusmaa dokumenditootjaga IDEMIA lepingu ID-kaartide, elamisloakaartide, digitaalsete isikutunnistuste ja diplomaatiliste isikutunnistuste tootmiseks. Viieaastase lepingu maksumus on maksimaalselt 40 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles