Hea mahlapress kestab kaua

Handymanni poe töötaja Kairi Kikojan näitab õunamahla tegemiseks kasutatavaid kruvi- ja raampressi.

FOTO: Marko Saarm

Küllap on iga eestlane elus kokku puutunud õunamahla tegemisega. Tänapäeval on selle töö tarvis mitut sorti mahlapresse, mille ostmine on investeering pikaks ajaks.

Tellijale

Eksib see, kes arvab, et nõukogudeaegsed mahlapressid on päris ajast ja arust. Nüüdseks on masinad küll kõvasti täiustunud ja neid on märksa mugavam kasutada, kuid tööpõhimõte on jäänud samaks.

Õunamahla tegemiseks on vaja kahte seadeldist – purustajat ja pressi. Purustajad jagunevad mehaanilisteks ja elektrilisteks. Nagu rääkis mahlapresside tootmise ja turustamise ning mahla tootmisliini seadmete ja tarvikute hulgimüügiga tegeleva osaühingu Cider Mill tegevjuht Toomas Karuks, on mehaaniline purustaja küll odavam, kuid töö sellega on raskem ja nõuab rohkem aega. Purustaja on lehtri kujuga, selle põhjas on lõiketerad ja küljes hooratas või vänt. Kõige efektiivsem on käsipurustajaga töötada kahekesi: üks kallab õunu sisse ja teine väntab.

Tagasi üles