Hea mahlapress kestab kaua

Alice Lokk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Handymanni poe töötaja Kairi Kikojan näitab õunamahla tegemiseks kasutatavaid kruvi- ja raampressi.
Handymanni poe töötaja Kairi Kikojan näitab õunamahla tegemiseks kasutatavaid kruvi- ja raampressi. Foto: Marko Saarm

Küllap on iga eestlane elus kokku puutunud õunamahla tegemisega. Tänapäeval on selle töö tarvis mitut sorti mahlapresse, mille ostmine on investeering pikaks ajaks.

Eksib see, kes arvab, et nõukogudeaegsed mahlapressid on päris ajast ja arust. Nüüdseks on masinad küll kõvasti täiustunud ja neid on märksa mugavam kasutada, kuid tööpõhimõte on jäänud samaks.

Õunamahla tegemiseks on vaja kahte seadeldist – purustajat ja pressi. Purustajad jagunevad mehaanilisteks ja elektrilisteks. Nagu rääkis mahlapresside tootmise ja turustamise ning mahla tootmisliini seadmete ja tarvikute hulgimüügiga tegeleva osaühingu Cider Mill tegevjuht Toomas Karuks, on mehaaniline purustaja küll odavam, kuid töö sellega on raskem ja nõuab rohkem aega. Purustaja on lehtri kujuga, selle põhjas on lõiketerad ja küljes hooratas või vänt. Kõige efektiivsem on käsipurustajaga töötada kahekesi: üks kallab õunu sisse ja teine väntab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles