Tartus muserdatud põie teekond Viljandisse Õiglaste maale

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähk on loomadele oma teostes palju ruumi pühendanud. Fotol on kirjanik koos koer Robiniga.
Andrus Kivirähk on loomadele oma teostes palju ruumi pühendanud. Fotol on kirjanik koos koer Robiniga. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Ühel ajal jutukogu ja näidendivalikuga välja tulnud Andrus Kivirähk on mõlemas žanris endiselt suurepärane. Vormid leidlikud, reaalsus mõnusas nihkes, musta huumori vahelt vastu vaatamas inimeseks olemise tuuma värelus.

Jutukogu «Millest kõneleb vana taksojuht kuupaistel» pakub tosin novelli ja monoloogi. Eks need ole tegelikult kõik varem ilmunud, aga kuidagi tüütu on eri žurnaale lapata. Parem ikka, kui lood on ühtede kaante vahel koos.

Novell on praegu pisut nagu alahinnatud žanr. Või samas, kuidas võtta. Kui juba idee juhtub pähe turgatama, katsutakse seda edasi mudida ja venitada vähemasti lühiromaani mõõtu. Sageli muidugi täiesti asjata. Nii nagu muusik ei pea iga hinna eest välja andma kümne palaga täismõõdus albumit, nii ei pea ka kirjanik ühe idee otsas ratsutama, kuni sellest on välja väänatud kõik, mis annab, ja enamgi veel. Kivirähk seda õnneks ei tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles