Luiki pole vaja toita

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti ornitoloogiaühingu linnukaitse spetsialisti Riho Kinksi sõnul on Eestis luikedele palju madalaveelisi looduslikke toitumisalasid, mis talvel kinni ei külmu, ning seepärast pole linde vaja toita.


«Ühe koha jäätumise järel otsivad linnud järgmise vabaveeala, liikudes lõuna ja lääne poole,» kõneles Kinks. «Seetõttu ei ole luikede toitmine vajalik, toitmisega loob inimene neile lõksu. Veekogu külmudes jäävad linnud endiselt inimesele lootma ega liigu sobivatele looduslikele toitumisaladele.»

Keskkonnaameti looduskaitse osakonna nõuniku Teet Koitjärve ütlemist mööda pakuvad inimesed lindudele enamasti saiatooteid. Süsivesikute rikkad ja mineraalainete vaesed jahutooted ei kuulu aga lindude looduslikule toidulauale ja kahjustavad nende seedeorganeid ja lennuvõimekust.

«Veelindude toitmine on õigustatud vaid külmadel talvedel rannikuäärse vaba vee puudumise ajal, aga see on pigem erand kui reegel,» ütles Teet Koitjärv.

Veelindude normaalne käitumine on külmade ilmade saabudes ja loodusliku toidu vähenedes otsida toitumiseks sobivat vaba vett ning seda plaani ei tohi sassi lüüa. Lindude toitmine, eriti just rändeperioodi algul, on lühinägelik ja vastutustundetu.

Eesti on Euroopas luikedele tähtis talvitusala, kus madalaveelistele avatud rannikualadele võib talveks koonduda üle 10 000 linnu, peamiselt kühmnokk-luiged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles