Maanteeamet jagab soovitusi eakale autojuhile

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkuleppeliselt arvatakse eaka autojuhi vanusepiiriks vanust alates 65. eluaastast.
Kokkuleppeliselt arvatakse eaka autojuhi vanusepiiriks vanust alates 65. eluaastast. Foto: Kamilla Selina Lepik

Sel aastal on liikluses saanud vigastada 167 ning hukkunud 13 inimest, kes on vanemad kui 65 aastat.

Maanteeameti avalike suhete osakonnast läkitatud pressiteates on kirjas, et nende mootorsõidukijuhtide tervisetõend kehtib maksimaalselt viis aastat. Tervisetõendi kehtivuse lõppemisel tuleb pöörduda oma perearsti poole, kes väljastab uue tervisetõendi, kui isiku tervislik seisund lubab autot juhtida.

Vanemas eas liiklusõnnetusse sattunut ohustavad raskemad vigastused ning nendest paranemine on komplitseeritum ja aeganõudvam. Siiski ei saa ainuüksi vanus olla autojuhtimisest loobumise põhjus. Rooli taha istumisest tuleb loobuda konkreetsete haiguste ja nendega kaasnevate kõrvalnähtude ilmnedes.

Autoroolis peab eakas autojuht arvestama, et vanuse kasvades aeglustub tema reageerimiskiirus ning halvenevad tähelepanu, kuulmine ja nägemine. Kui eakas juht ise ei pane ohumärke tähele, siis peaksid lähedased ohtu märgates sellest temaga rääkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles