Doonoritelkides annetas tänavu verd üle 2500 inimese

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8. augustil loovutas Viljandis Vabaduse platsil doonoritelgis verd 175 inimest.
8. augustil loovutas Viljandis Vabaduse platsil doonoritelgis verd 175 inimest. Foto: Marko Saarm

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse, Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse ja Pärnu haigla veretalituse doonoritelkides loovutas sel suvel verd 2528 inimest, kes annetasid kokku rohkem kui 1137 liitrit verd. Doonorite sõbralikku perre lisandus 422 inimest.

«Tänavune imeline suvi pakkus meie doonoritelkide tuurile nii säravat päikest kui ka tormituult. Kahel korral – augustis Paides ja septembris Pärnus – tuli halva ilma tõttu kolida koguni asenduspinnale ruumidesse,» lausus regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste. Tema sõnul käis kollastes telkides tänavu 3070 inimest, kellest 2528 said ka doonorina head teha ning suuresti tänu telkides verd loovutanud abivalmis ja rõõmsatujulistele inimestele said kõik vereülekannet vajanud patsiendid abi.

«Meile teeb erilist heameelt ka telkides käinud doonoritelt saadud positiivne tagasiside, samuti ladus koostöö meie partneritega päästeametist, kaitseväest ja kaitseliidust,» lisas ta.

Doktor Riin Kullaste tõstis esile just viljandlasi, sest juba kolmandat aastat järjest on Viljandis olnud kõige rohkem vereloovutajaid. Viljandis püstitati selle suve telkide rekord: 8. augustil loovutas telgis verd koguni 175 inimest.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonoritelgid peatusid sel suvel Tallinnas, Rakveres, Keilas, Paides, Raplas ja Haapsalus ning 12 telgipäeval loovutas verd 1483 doonorit, kellest 216 olid esmased doonorid. Kokku koguti 667 liitrit verd.

Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse doonoritelgid olid Tartus Raekoja ja Viljandis Vabaduse platsil. Nelja päeval vältel andis kahe linna telkides verd 577 inimest, esmadoonoreid oli neist 126. Koguti 260 liitrit verd.

Pärnu haigla veretalituse doonoritelgid olid suvepealinnas püsti mais ja septembris. Neljal päeval loovutas verd 468 inimest ja 80 tegid seda esimest korda elus. Koguti 210 liitrit verd.

Riin Kullaste paneb kõigile tervetele ning endast ja teistest hoolivatele inimestele südamele: «Hoolimata sellest, et doonoritelkide suvi on edukalt lõppenud, kutsume kõiki inimesi, kelle vanus ning tervislik seisund lubab, regulaarselt doonoritena verd loovutama, sest paraku pole keegi meist õnnetuste ja haiguste eest kaitstud ning ühel päeval võib doonoriverd vajada keegi meie lähedastest või ka me ise,» kõneles ta pressiteate vahendusel.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonoriverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne aastas ligi 15 000 patsiendile.

Doonoritelkide püstitamisel olid abiks päästeamet, kaitsevägi, sotsiaalministeerium, kaitseministeerium, politsei- ja piirivalveamet, maa- ja linnavalitsused, maanteeamet, kaitseväe värbamiskeskus, kaitseväe ühendatud õppeasutused, Kaitseliit ja Eesti Punane Rist ning toetasid mitmed Eesti asutused.

«Ka doonor on riigikaitsja» juhtlause all tuuritasid doonoritelgid mööda Eestit 12. suve ning tuur kestis kokku 20 päeva. Maist septembri keskpaigani kestnud tuuri ajal peatuti üheksas linnas: Tallinnas, Keilas, Raplas, Paides, Haapsalus, Rakveres, Pärnus, Tartus ja Viljandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles