100- ja 200-eurosed pangatähed saavad uue kujunduse

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank avalikustas 100- ja 200-eurose pangatähe uue kujunduse.
Euroopa Keskpank avalikustas 100- ja 200-eurose pangatähe uue kujunduse. Foto: Kuvatõmmis

Euroopa Keskpank (EKP) avalikustas 100- ja 200-eurose pangatähe uue kujunduse. Uued pangatähed lastakse ringlusse 28. mail 2019. Uued 100- ja 200- eurosed pangatähed on 5-, 10-, 20- ja 50-eurose järel teise seeria europangatähtede viimased kaks nimiväärtust, suuremaid nimiväärtusi ringlusse ei lasta.

Teise seeria 100- ja 200-eurosel pangatähel kasutatakse uuenduslikke turvaelemente. Uute pangatähtede ehtsust on lihtne kontrollida. Selleks tuleb pangatähte katsuda, vaadata ja kallutada.

Hõbedase riba ülaosas paikneval satelliithologrammil on näha nimiväärtuse ümber liikuvad väikesed euro sümbolid, mis muutuvad otseses valguses selgemaks. Peale selle on hõbedasel ribal Europe portree, arhitektuuriline põhimotiiv ja suur euro sümbol. Uutel 100- ja 200-eurostel on tõhustatud kujul ka smaragdroheline number. Seda turvaelementi kasutatakse küll kõigil teise seeria pangatähtedel, kuid 100- ja 200-eurosel kujutatud smaragdrohelisel numbril on näha ka euro sümbolid.

Esimese seeria 100- ja 200-eurosega võrreldes on muutunud uute pangatähtede kõrgus – see on nüüd sama mis 50-eurosel pangatähel. Pangatähtede pikkus jääb aga endiseks ning endiselt kehtib põhimõte, et mida suurem on pangatähe nimiväärtus, seda pikem on rahatäht. Et 50-, 100- ja 200-eurosed on nüüd sama kõrgusega, on neid ka lihtsam sularahatöötluses kasutatavate seadmete abil töödelda. Ühtlasi on nende suurus nüüd kasutajasõbralikum: uued pangatähed mahuvad paremini rahakotti ja on kulumiskindlamad.

Lisaks tavalisel vaatlusel nähtavatele turvaelementidele kasutatakse europangatähtedel masinloetavaid turvaelemente.

Euroopa Keskpanka ja euroala 19 riigi keskpanka ühendav eurosüsteem toetab sularahatöötluses kasutatavate seadmete ja autentimisseadmete tootjaid ja omanikke uute pangatähtede kasutuselevõtu ettevalmistustes. Muu hulgas võimaldatakse katsetada seadmeid ning avaldatakse teave sularahatöötluses kasutatavate seadmeliikide kohta, mille puhul on juba kindlaks tehtud valmisolek töödelda teise seeria europangatähti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles