Kinnisvaraekspert: Eesti ehitusturg kukub ukrainlasteta käpuli (1)

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahter
1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahter Foto: Tairo Lutter

1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul on Eestis praegu kohalikest ehitajatest nii suur puudus, et tuhandete võõrtöölisteta oleksid hinnad ja valmimistähtajad kontrolli alt täiesti väljas.

Martin Vahteri sõnul oleks Eesti ehitusturg ilma Ukraina, Moldova, Poola ja teiste peamiselt endistest idabloki riikidest saabuvate ehitajateta käpuli. «Ega võõrehitajad ole kehvemad mehed kui eestlased, kes Soomes käivad. Välismaalased teevad pikad tunnid tööd ja küsivad palka mõistlikult,» lausus Vahter meediasse läkitatud pressiteate vahendusel.

«Lääne poolt või Skandinaaviast me endale ehitajaid kutsuda ei jaksa. Kui soomlased tuleksid siia kortermaja rajama, siis maksaks ruutmeeter praegusest 1000–2000 eurot rohkem,» ütles Vahter ja lisas, et pole põhjust karta, et Eesti enda ehitajad võõramaalaste pärast leivata jääks.

Tema sõnul on ehitussektoristööd nii palju, et probleeme on isegi suure kaubanduskeskuse ehitamisega. Ehitusmeest üht korterit remontima leida on peaaegu võimatu ning tunnihinnad sektoris on viimaste aastatega kerkinud 30-40 protsenti.

«Välisehitajate probleem on selles, et riik tegeleb käputäie sisserännanud IT-meestega, aga ehitajad jäetakse poolorjadena kahtlaste vahendajate meelevalda. Osa poliitikuid väidab, et Euroopa Liidus elab üle 500 miljoni inimese ning tööjõu vaba liikumise tõttu peaks nende hulgast töökäsi leidma küll,» arutles Martin Vahter.

Tema sõnul puudub reaalsele olukorrale vastav seadustik ning et nõudlus on olemas, kasutatakse maaletoomiseks halle skeeme. «Sisuliselt tegeleb võõrtöölistega ainult maksuamet, tehes ehitusobjektidele tihedalt reide, aga tegelik probleem on jäik immigratsiooni- ja tööhõivepoliitika. Võõrtöölistel pole sotsiaalseid garantiisid ning kui palk maksmata jäetakse, pole kuskile kaevata,» lisas 1Partneri juht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles