Algas Viljandi haigla ja tervisekeskuse arhitektuurivõistlus

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et detailplaneering kirjeldab maksimaalset võimalikku ehitusmahtu, mis on palju suurem, kui uus haigla ja tervisekeskus vajavad, tellis Viljandi haigla mahuanalüüsi, millest pärineb ka juuresolev illustratsioon. See ei ole uue hoone eskiis. Milline hoone tegelikult välja nägema hakkab, selgub alles rahvusvahelise ideekonkursi käigus. Illustratsioon on vaatega uue veetorni poolt.
Et detailplaneering kirjeldab maksimaalset võimalikku ehitusmahtu, mis on palju suurem, kui uus haigla ja tervisekeskus vajavad, tellis Viljandi haigla mahuanalüüsi, millest pärineb ka juuresolev illustratsioon. See ei ole uue hoone eskiis. Milline hoone tegelikult välja nägema hakkab, selgub alles rahvusvahelise ideekonkursi käigus. Illustratsioon on vaatega uue veetorni poolt. Foto: Sihtasutus Viljandi Haigla

Viljandi haigla koostöös Eesti arhitektide liidu ja Riigi Kinnisvara aktsiaseltsiga kuulutasid välja Viljandi haigla ja tervisekeskuse arhitektuurivõistluse, mis saab teoks kahes etapis. Rahvusvahelise arhitektuurivõistluse eesmärk on leida ruumiline lahendus Viljandi kesklinna rajatavale 23 000-ruutmeetrisele kompleksile ja haljastusele, mis sobituksid kultuuripealinna miljöösse. Võitja selgub tuleva aasta veebruaris.

«Soovime rajada hoone, mis nutika sisulahendusega seob juba eos ühtseks meeskonnaks ravi- ja sotsiaalteenuste pika ahela kõik lülid, et inimelude päästmine oleks kiirem ja tõhusam,» ütles Viljandi haigla juhataja Priit Tampere ajakirjandusele läkitatud pressiteate vahendusel. «Samuti tahame, et uue hoone välis- ja sisekujundus ei peletaks linnaelanikke eemale oma klassikalise haigla-kuvandiga, vaid see peab propageerima positiivset ootust ja tervislikke eluviise. Ka tähtajad on meil ambitsioonikad: uue hoone loodame valmis ehitada juba 2023. aastaks.»

Arhitektide liidu asepresident Kalle Komissarov kõneles, et Viljandi haigla on olulise sotsiaalse ja ruumilise mõjuga objekt. See on võimalus ka Viljandile, sest haigla toob endaga sidusteenuseid, mis omakorda rikastavad ja elavdavad linnaruumi.

Teisipäeval, 25. septembril on Viljandis Sakala keskuses infopäev, kus selgitatakse võistlusülesannet, vastatakse arhitektide küsimustele ning tutvustatakse võistlusala.

Võistluse esimese etapi tööde esitamise tähtaeg on 1. november ning teise etapi tähtaeg tuleva aasta 28. jaanuar. Tulemused selguvad veebruaris, misjärel sõlmitakse võitjatega hoone projekteerimise leping.

Võistluse auhinnafondi suurus on 60 000 eurot.

Rohkem infot äsja alanud võistluse tingimuste kohta on kodulehel https://newviljandihospital.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles