Viljandi tahab võtta 4,5 miljonit eurot laenu ja osta kaks koolimaja   (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni kool oli esimene, mis Viljandis Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi raha eest korda tehti.
Jakobsoni kool oli esimene, mis Viljandis Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi raha eest korda tehti. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandi linnavolikogu peab kuu lõpus otsusama, kas võtta 4,5 miljonit eurot laenu ja osta Riigi Kinnisvara aktsiaseltsilt tagasi kaks koolimaja, mille linn lasi riigi kinnisvarafirmal kümmekond aastat tagasi korda teha. Linnavalitsuse esmaspäevase otsuse kohaselt oleks selline tehing mõistlik.

Jakobsoni ja Kesklinna kooli lapsed on kümmekond aastat saanud õppida Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi (RKAS) remonditud koolimajades. Alates remondi lõppemisest on linn maksnud ettevõttele iga kuu 20 000 eurot renti, et koolimajasid kasutada, sest kruntide hoonestusõigus kuulub RKAS-ile. Esmaspäeval tegi linnavalitsus otsuse esitada volikogule eelnõu, mille vastuvõtmisel ostaks linn majad 4 550 000 euro eest endale.

Tehing annab linnale arvutuste kohaselt aastas 56 000 eurot kokkuhoidu, sest sellisel juhul ei peaks tasuma käibemaksu ning RKAS-ile selle eest, et kinnisvarahaldur käiks hooneid üle vaatamas. Kõiksuguse remondi eest, mida nimetatud majades tehakse, peab linn tasuma eraldi.

Jakobsoni kooli maja kasutamise eest maksab linn ühes kuus 13 241 eurot ning Kesklinna kooli maja eest 5992 eurot. See summa sisaldab käibemaksu ning lisaks tuleb maksta 13 600 eurot aastas selle eest, et RKAS-i haldur käiks kaks korda aastas hooneid inspekteerimas. Just käibemaksu ja kohustusliku ülevaatuse raha suudaks linn kokku hoida, kui hooned endale osta. Sellisel moel saaks linn ainuüksi käibemaksult hoida kuus kokku 3000 eurot.

Kesklinna koolis tegi RKAS korda peahoone.
Kesklinna koolis tegi RKAS korda peahoone. Foto: Marko Saarm/Sakala

Linnavalitsuse kinnisvara haldusameti juhi Andres Mägi seletusel tekkis esimene võimalus hooneid tagasi osta nüüd, kui tehingu algusest on möödas kümme aastat. Rendileping RKAS-iga kehtiks veel 20 aastat.

Nii Jakobsoni kui Kesklinna kooli õppehoone renoveerimise järel sõlmisid linn ja RKAS 30 aasta pikkuse rendilepingu. Selle lõppedes saaks linn mõlemad hooned endale, küll aga oleksid majad ekspertide hinnangul siis sellises seisus, et vajaksid taas täielikku renoveerimist. Andres Mägi sõnul vajavad kümme aastat tagasi uuendatud majad väiksemat remonti juba praegu.

Kesklinna kooli peahoone remontis linn aastaid tagasi oma raha eest. Samamoodi tehakse korda Paalalinna kool. Selle maja tänavu suvel alanud ehitust toetab suurel määral küll haridusministeerium, kuid selle eest ta koolimaja endale ei taha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles