Viljandi südalinnas surevad tuvid

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Tartu tänaval kössitanud tuvi oli ilmselt haige ega teinud mööduvatest inimestest väljagi. Samal moel käituvaid linde on viimastel nädalatel märganud paljud linlased.
Eile Tartu tänaval kössitanud tuvi oli ilmselt haige ega teinud mööduvatest inimestest väljagi. Samal moel käituvaid linde on viimastel nädalatel märganud paljud linlased. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paari viimase nädala jooksul on Viljandi kesklinnas märgatud tavatult palju surnud või silmanähtavalt haigeid tuvisid. See annab alust oletada, et keegi on asunud neid mürgitama.

Posti ja Lossi tänava nurgal renoveeritava maja pööningul on ühe ahju peal savist pesa. Üle selle serva turritavad tiiva- ja sabasuled, kuid nende omanik ei reageeri läheduses valju häälega jutlevatele inimestele mingil moel. Elu on linnust lahkunud.

Hoone omaniku, aktsiaseltsi Rael juhatuse liikme Raul Alliksaare teada on sealt leitud teisigi surnud tuvisid, kuid nende laibad kaovad kiiresti iseenesest, ilmselt kasside kõhtu. Mees, kes majas koristamas käib, olevat ühele lõpnud lindu hambus tassinud vurrukandjale isegi peale sattunud.

Selle maja pööning pole kaugeltki ainus ega isegi mitte peamine koht, kust surnud sulelisi leiab. Näiteks olevat Alliksaare mainitud töömehel, kes elab Arkaadia aia lähedal, segaduses tuvi koduaknast sisse lennanud, toas ringi tiirutanud ja lõpuks koolnud.

Nii haiged, et autot ei karda

Need tiivulised, kes kusagil hoovides või ruumides teise ilma lähevad, jäävad inimestel enamasti märkamata. Ometi on päris palju surnukehi viimase paari nädala jooksul linlastele  silma jäänud.

Ehkki neid on leitud ka mujalt ümbruskonnast, tundub tuvilaipu kõige rohkem olevat Tartu ja Posti tänava vahelisel Lossi tänava lõigul. Kui enamik seal töötavaid müüjaid, keda «Sakala» küsitles, oli näinud nelja või viit surnud lindu, siis pesupoes töötavale Piretile oli neid silma hakanud vähemalt üheksa.

«Paneb täitsa muretsema, kuidas see mu koerale mõjub, kui ta neid mõnikord jalutamise ajal nuuskima pääseb,» sõnas ta.

Kontoritarvete kaupluse Lavex klienditeenindaja Erika Hein nentis, et nii palju tuvisid ei ole seal kunagi näha olnud. Hommikul, kui ta tööle tuleb, on terve tänav sulelisi täis ning nad on inimeste suhtes nii kartmatud, et lasevad endale peaaegu peale astuda.

Kui jalakäija saab liikumatust linnust üsna kergesti mööda minna, siis autojuhid, kes nende tavatu käitumisega arvestada ei oska, sõidavad segaduses tuvidele tihti lihtsalt otsa.

Paljud Lossi tänavalt leitud linnulaibad ongi ilmselt auto alt läbi käinud.

Mürgitajat on raske tabada

Ka eile võis näha, kuidas ilmselgelt koordinatsioonivõimetu tuvi sõidutee servas kohapeal ringiratast tiirutas ega taibanud ära lennata isegi siis, kui auto temast vaid mõne sentimeetri kauguselt mööda vuhises.

«Arvata on, et mürk,» nentis veterinaar- ja toiduameti Viljandimaa veterinaarkeskuse peaspetsialist Velta Riisalo. «Tuvide seas leviva haiguse kohta pole igatahes midagi kuulda olnud.»

Riisalo sõnul on üks linnakodanik keskust suleliste kahtlasest suremisest küll teavitanud, kuid paaril korral, kui ta vihjest ajendatuna Lossi tänavalt läbi sõitis, ei näinud ta seal ühtegi laipa.

«Kahtlemata ei ole tuvisid lubatud mürgitada, aga seda, kes ja kus mürgitab, on väga raske kindlaks teha,» möönis Riisalo. «Kui kellelgi on võimaliku süüdlase kohta infot, võiks sellest meile või politseile teada anda.»

Riisalo tõdes, et tuvid ei pruugi olla ainsad, kes ohus on, sest mõni lemmmikloom võib kihvtitatud linnu ära süüa või muul viisil mürgiga kokku puutuda. Samas ei ole tema sõnul võimalik riigi raha eest tuvisid mürgitamise tuvastamiseks analüüsida.

Viljandi linnamajandusameti juhataja Reevo Maidla ei osanud linnavalitsuse võimalike sammude kohta eile pärastlõunal midagi öelda, sest Lossi tänaval hinge heitvatest lindudest kuulis ta vaid viis minutit enne «Sakalaga» vestlemist ja ka siis rääkis ametnikele helistanud inimene vaid ühest surnud tuvist. Tõenäolisest mürgitamisest kuuldes lubas Maidla, et laseb lindu ära koristama läinud spetsialistil teemaga põhjalikumalt tegelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles