Kas suve- või talveaeg ehk Kui palju valget aega me «maha magame»? (1)

Kaja Sõstra
, statistikaameti juhtivanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magamine
Magamine Foto: Ants liigus (Pärnu Postimees)

(Artikkel pärineb statistikaameti blogist.)

STATISTIKAAMETI ajakasutuse uuring annab muu hulgas ülevaate Eesti elanike ärkamis- ja magamaminekuaja kohta. Kasutasime neid tulemusi, et võrrelda, kui palju uneaega satub püsiva talve- või suveaja rakendamisel valgele ajale.

Viimastel nädalatel on olnud palju diskussioone selle üle, kas pärast talve- ja suveaja vaheldumise kaotamist oleks mõistlikum jääda edasi pidevalt talveaega (vööndiaeg) või suveaega. Talveaja pooldajad räägivad, et see aeg sobib paremini inimese bioloogilise kella ja elurütmidega. Aju-uurijad väidavad, et inimene puhkab kõige paremini välja pimedas.

Vaatame võrdluseks, kui palju uneaega satub mõlema valiku puhul valgele ajale.

STATISTIKAAMET teeb iga kümne aasta järel ajakasutuse uuringut. Viimatine sai teoks 2010. aastal. Uuringus osalejad registreerisid oma ööpäeva tegevused kümneminutilise täpsusega.

Uuringutulemustest näeme, et kümneaastastest ja vanematest inimestest suurem osa (üle 66 protsendi) magab tööpäeva hommikuti vähemalt kella 7-ni, laupäeval kella 7.30-ni ja pühapäeval kella 8-ni. Magamaminekuajad varieeruvad kella 23-st 24-ni.

Uneaja graafik
Uneaja graafik Foto: Statistikaamet

Võrdluseks vaatasime päikesetõusu ja -loojangu aegu praegu, kui elame suve- ja talveajas, ning ainult talveaja ja ainult suveaja puhul. Päike tõuseb ja loojub Eesti eri piirkondades eri aegadel ning pisut varieerub ka päeva pikkus Lõuna- ja Põhja-Eestis. Seega võtame aluseks päikese tõusu ja loojumise Eestimaa südames Paides.

Suveajal kõige pikemal päeval tõuseb päike Paides kell 4.05 ja loojub kell 22.34, talveaja järgi oleksid kellaajad 3.05 ja 21.34. Talvisel pööripäeval on päikesetõus talveajal kell 9.09 ja -loojang kell 15.23, suveaja järgi 10.09 ja 16.23.

SELGE ON SEE, et sügistalvel jääb enamiku Eesti elanike uneaeg pimedale ajale, olenemata sellest, kas Eestis on talve- või suveaeg. See periood kestab oktoobri keskpaigast märtsi alguseni. Samuti läheb enamik inimesi aasta ringi magama pärast päikeseloojangut.

Kevadel ja suvel sõltub aga uneaja pikkus pärast päikesetõusu suurel määral sellest, kas meil on talve- või suveaeg. Augusti keskpaigas magaksime talveaja puhul tööpäeva hommikul ligi kaks ja pool tundi valgel ajal ja õhtul oleks tunni võrra vähem aega väljas harrastustega tegelda.

Kokkuvõttes magab Eesti elanik praegu valgel ajal keskmiselt 365 tundi (kaheksatunnisest uneajast 12,5 protsenti), aastaringse talveaja puhul magaksime valgel ajal 564 tundi (19 protsenti uneajast) ja pideva suveaja puhul 352 tundi (12 protsenti uneajast). Seega oleks inimeste unerežiimile kasulikum aastaringne suveaeg, sest siis jääb rohkem unetunde pimedale ajale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles