«Püüa vanaema lugu purki»

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa kultuuripärandi aastal käib rahvaluule arhiivis lastele ja noortele mõeldud kogumisvõistlus «Püüa vanaema lugu purki».
Euroopa kultuuripärandi aastal käib rahvaluule arhiivis lastele ja noortele mõeldud kogumisvõistlus «Püüa vanaema lugu purki». Foto: Marko Saarm

Pühapäeval tähistatava vanavanemate päeva eel on Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti rahvaluule arhiivil lastele ja noortele välja pakkuda tore ja vajalik tegevus: vanavanemate lugude kogumine.

Euroopa kultuuripärandi aastal käib rahvaluule arhiivis lastele ja noortele mõeldud kogumisvõistlus «Püüa vanaema lugu purki». Selle eesmärk on koguda igalt Eesti eakalt inimeselt üks lugu või laul, mis on talle oluline. See võib olla näiteks ere mälestus või juhtum iseenda elust, kelleltki teiselt kuuldud lugu, mis on inimest elus saatnud, või hoopis õpetlik lugu, mis on pannud kaasa mõtlema.

Eesti ja vene keeles loodud veebirakendus http://kratt.folklore.ee/vanaema juhendab noort läbi kogumistöö etappide. Oma telefoniga filmitud või helisalvestatud loo saab hõlpsasti veebikeskkonda üles laadida.

Projekti juht, kirjandusmuuseumi vanemteadur Mari Sarv kõneles, et 9. septembril saabuv vanavanemate päev on hea ajend vanavanemate ja teiste vanemaealistega veidi teistmoodi suhtlusolukorra loomiseks. «Vanavanematele pakub kindlasti head meelt võimalus oma teadmisi noortele edasi anda. Lugude kuulamine ja talletamine võiks tulevikus saada selle päeva traditsiooniks.»

Loomulikult on lisaks vanaemade lugudele oodatud vanaisade, teiste vanemate sugulaste, tuttavate või koguni täiesti võõraste vanema põlvkonna inimeste lood. Oma lugu on rääkida igal elukogenud inimesel. Muidugi võib salvestada ja arhiivi saata ka rohkem lugusid. Juhul, kui rääkijad selleks loa annavad, avaldame lood internetis.

Täpsemat infot saab rahvaluule arhiivi ja «Püüa vanaema lugu purki» FB-lehelt, telefonil 737 7730 ning e-posti aadressilt era@folklore.ee.

Lugusid oodatakse 26. oktoobrini. Kogumisvõistlusel osalejate vahel läheb jagamisele hulk auhindu ning parimad osalejad kutsutakse võistluse pidulikule lõpetamisele kirjandusmuuseumis, kus esineb üks kogumisvõistluse toetajatest, ansambel Trad.Attack!.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles