Rahanappuses Lahmuse kool jäi juhist ilma

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahmuse kooli tagasiastunud direktor Heinrich Jürna
Lahmuse kooli tagasiastunud direktor Heinrich Jürna Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Lahmuse erivajadustega laste kooli direktor Heinrich Jürna astus nädala algul ametist tagasi, sest kool pole finantsraskusi ületanud.

Tagasiastunud direktoriga «Sakalal» eile ühendust saada ei õnnestunud ja koolist öeldi, et kuigi Heinrich Jürna on veel tööpostil, asub tema asemele uus inimene. Üldiselt on Lahmuse kooli töötajad äraootaval seisukohal ja sealt öeldi, et kõike, mis tulevik toob, peab küsima haridusministeeriumilt.

Mis saab edasi?

«Kool saab uue juhi avaliku konkursi korras,» ütles haridusministeeriumi riigikoolide talituse juhataja Raivo Trummal ning lisas, et ajakava sõltub komisjoni moodustamise kiirusest ja konkursi õnnestumisest.

Ministeeriumi esindaja sõnul mõistis direktor Heinrich Jürna oma vastutust ja esitas ise lahkumisavalduse, kuid ta oli avaldanud soovi asjad enne minekut korda seada ning saab selleks tõenäoliselt võimaluse.

Küsimusele, kas on leitud 41 551 eurot, mis kooli majandamiskulude eelarvest hinnanguliselt puudu jääb, vastas Trummal, et raha eraldamine on planeeritud ja käskkiri kooskõlastusringil.

«Raha saadi ümberplaneerimisest ja selle arvelt vähendatakse kooli järgmise aasta eelarvet,» ütles ta ja lisas, et järgmisel aastal saab kool toetuse kaudu raha tagasi. «Teatud tegevused lükatakse tulevasse aastasse,» selgitas ta puudu oleva summa leidmist.

Miks on raha puudu?

Raivo Trummali sõnul algasid probleemid sellest, kui kool pidi kasutama majapidamiskulude tarbeks mõeldud raha projektiga seotud kulude katteks. 41 551 euro eest tasuti arveid projekteerimise, jõusaali seadmete ning sepikoja ja juustukoja remondi eest.

Ta lisas, et kool taotles riigilt küll ettemakset, kuid mitte piisavalt ning lisatööde eest tasumiseks jäi raha vajaka. «Nende maht oligi 41 551.90 eurot, mille kool kattis oma majandamiskuludeks mõeldud rahast.»

Tänavu tuleb tagasi põhisumma, mis läheb ettemakse tagastamiseks riigile. Majandamiseelarvest tasutud summa laekub uuel aastal, sest nõuetekohaseid aruandeid ei esitatud ministeeriumi andmetel tähtajaks. Seetõttu on koolil puudu 41 551 eurot, mida oleks pidanud kasutama hoonete ja territooriumi ülalpidamiseks ja korrashoiuks.

Ta ütles, et 2009. aastal määras haridus- ja teadusminister Lahmuse kooli direktorile Heinrich Jürnale distsiplinaarkaristuse. Tookord ilmnes riigihangete seaduse rikkumine, kus  lepingud olid sõlmitud konkurssi korraldamata. Trummali sõnul jäi seetõttu suur toetussumma saamata ning tehtud tööde eest tuli tasuda riigieelarvest.

Segadustest hoolimata jätkus Raivo Trummalil Heinrich Jürna iseloomustamiseks kiitvaid sõnu. «Ta on palju teinud ja korrastanud muljetavaldava koolikompleksi,» lausus ta.

KOMMENTAAR

KALLE KÜTTIS,
haridusministeeriumi asekantsler

Probleemid olid teada juba kevadel ja ega Heinrich Jürna tegutsenud täiesti iseseisvalt. Ta rääkis meie raamatupidamisega, et võtta raha ajutiselt majapidamiskuludest. Mida ta aga ei öelnud — ja võib-olla ka ei teadnud — oli see, et projektiraha ei tule septembris, vaid alles veebruaris.
Jürna ei ole ühtegi kopikat oma tasku pannud. Minu arvates on tema tagasiastumine aga õige, sest üle 40 000 euro on puudu. Praegu kraabib ministeerium summa küll kokku, aga kui kool seda toetusena järgmisel aastal tagasi ei saa, tekivad väga suured raskused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles