18 000 tonni vilja mahub ühte aita

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevaatori punkrid on praegu vilja pilgeni täis.
Elevaatori punkrid on praegu vilja pilgeni täis. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Farm Planti mitme versta peale paistvat elevaatorit ehk Viljandi viljasalve teavad ilmselt kõik maakonna elanikud, aga vähesed on pääsenud sinna sisse.

Ja tõele au andes: ega seal suurt vaadata olegi. Vilja on praegu hoidlas küll tervelt 18 tonni, kuid seda võib läbi transportööritoru pisikese kontrollakna näha vaid lindil mööda sõitmas.

Teri varjavad tugevad metallist punkrid, mille kõrgus küünib 30 meetrini. Kui mõnest suuremast vahest otse üles vaadata, kaovad hiigeltünnid pimedusse ja nende lõppu ei paistagi.

«Punkrite täitmise ajal tuleb jälgida, et hoone mõlemasse külge saaks vilja enam-vähem võrdselt,» räägib ettevõtte tootmisjuht Epp Saluveer. «Kui laduda kõigepealt täis üks pool, võib kõik kaldu vajuda.»

Tohutus ehitises on korraga tööl ainult kaks inimest. Rohkem polegi vaja, sest see on ju ladu. Kui vilja on tarvis autole laadida või kõrval asuvasse söödatehasesse saata, vajutab operaator lihtsalt nuppu ja konveier toimetab kauba kohale. Praegu kasutatakse seadmete juhtimiseks küll arvutit, kuid ka Eesti Energia juhtimiskeskust meenutavad toasuurused puldid on nii elevaatoris kui söödatehases vanast ajast alles ja töökorras.

Farm Planti tohutus torude süsteemis, mürisevates granulaatorites ja segamisseadmetes valmib aastas 100 000 tonni loomasööta, mis teeb ettevõtte kindlaks

Eesti turuliidriks. Sööt annab firma käibest 60 protsenti. Ligi 30 protsenti moodustab väetiste, taimekaitsevahendite, silotarvikute ja muu sellise müük ning ülejäänu tuleb vilja vahendamisest.

Käive, mis mullu ulatus 48 miljoni euroni, peaks tänavu ületama 51 miljonit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles