Kahe maa lauljad tähistavad sõprust

, meeskoori Sakala juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala laulumees Sulev Ilves (vasakul) ja Porvoon Mieslaulajate laulja Pekka Vainio kaks aastat tagasi mõnusas meeleolus Porvoos.
Sakala laulumees Sulev Ilves (vasakul) ja Porvoon Mieslaulajate laulja Pekka Vainio kaks aastat tagasi mõnusas meeleolus Porvoos. Foto: Indrek Lember

19. novembril kell 17 ootavad Porvoon Mieslaulajat ja Viljandi meeskoor Sakala laulusõpru Viljandi maagümnaasiumi saali Jakobsoni tänav 42, kus nad annavad piletiraha küsimata mitmekesise kontserdi.

Juba 40 aastat möödub tänavu sügisel sellest, kui Viljandi sõpruslinna Porvoo meeskoor Porvoon Mieslaulajat käis esimest korda Viljandis ja esimest korda ka raudse eesriide taga. Majutatud olid nad tollase Inturisti nomenklatuuri kuulunud hotelli Viljandi, mis praegu, pärast renoveerimist kannab nime Grand Hotel.

40 aastat

Kaks aastat varem, 1969. aastal oli Sakala käinud esimest korda Porvoos, samuti esimest korda teisel pool raudset eesriiet. Ehkki monstrumi lõpliku kokkuvarisemiseni oli jäänud veel üle 20 aasta, olid need rahvuslikust kultuurist ja vennalikust sõprusest kantud meeskooride vastastikused külaskäigud kindlasti märk ka sellest, et vabanemine ükskord ikkagi tuleb.

Tollal oli välismaale sõit tobedatest kitsendustest ja meeletust bürokraatiast hoolimata ihaldatud võimalus, mille nimel pingutati ja mille poole püüeldi. Sakala koori meestele oli see kindlasti suur stiimul ja kooris oli tollal püsivalt 75 mehe ringis ehk peaaegu poole rohkem  kui praegu.

Porvoo meeskoori esimene esinemine oli tollase 1. keskkooli saalis, mis oli viljandlasi puupüsti täis. Kontsert oli menukas ja ka asjatundjate arvamuse kohaselt igati heal tasemel, publiku soojast vastuvõtust rääkimata.

Nood kaks kauget kohtumist 1969. ja 1971. aastal panid aluse kahe koori pikaajalisele sõprusele ja koostööle, mis on kestnud praeguseni ning kestab edasi seni, kuni Viljandis ja Porvoos meeskoorilaulu harrastatakse.

Tõenäoliselt on see ajaliselt pikim kahe meeskoori sõprussuhe vähemalt Põhja- ja Baltimaades, aga võib-olla kogu Euroopas või isegi maailmas.

Kaks aastat tagasi käis Sakala Porvoos tähistamas 40 aasta möödumist oma esimesest kontserdireisist sinna.

Nüüd on porvoolased, kes nädal tagasi tähistasid oma kodulinnas koori 65. aastapäeva, omakorda Viljandis, tähistamaks 40 aasta möödumist nende esimesest kontserdist siin.

Ehkki tavatsetakse öelda, et ajalugu ei kordu, kordub ta mõneti ometigi.

Taas on Porvoon Mieslaulajat majutatud samasse hotelli, kus oldi 40 aastat tagasi.

Taas esinevad nad samas koolis, mis nüüd kannab Viljandi maagümnaasiumi nime. Sealne saal on koorilaulu tarvis parima akustikaga saal meie kodulinnas.

Ikka rivis

Nendest, kes 42 ja 40 aastat tagasi esimest korda kohtusid, on kooride rivis veel 14 meest: Jorma Koistinen, Seppo Tenhoranta, Heikki Ylärakkola, Paavo Nurmi, Erik Sihvonen, Aarre Tölkkö, Veikko Henriksson, Jouko Laine, Tapio Saarikko Porvoost ning Uno Kõresaar, Aksel Kähr, Olav Kivistik, Heino Ratas ja Aavo Kivisild Viljandist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles