Hinnatõus pani inimesed rohtu ostma

Tiina Sarv
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Uuest aastast tõuseb ravimite käibemaks viielt protsendilt üheksale. See on tekitanud apteekides järjekordi ja mõni ravim on koguni enne õhtut otsa saanud, nii et selle hankimiseks tuleb teise rohupoodi minna.


Eile Viljandi Centrumi apteegi letis olnud farmatseut Riina Loo ütles, et tal on järjekord ja nii kiire, et pole aega rääkida. «Ostetakse tõepoolest palju,» kinnitas ta leti taha naastes.



Ka Suure-Jaani Vana-Apteegi farmatseut Aili Räni sõnas, et läbimüük on suurenenud. «Kordusretseptid ostetakse korraga välja, sest kardetakse ravimite kallimaks minemist,» lausus ta.



Käsimüügis olev Ibu­maks maksab praegu 21 krooni, uuest aastast tõuseb hind 80 sendi võrra. Kallimatel rohtudel on hinnatõus tuntavam. Aili Räni arvutas välja, et kui 50-protsendilise soodustusega vererõhurohu Nebilet kaks karpi maksab praegu 254 krooni, sis uuest aastast, kui alghind jääb samaks, tuleb maksta 272 krooni.



On võimalus, et firmad ise müügihinda langetavad, nagu on juhtunud näiteks silmatilkadega. Turgu tahetakse hoida, aga ostjad on väga hinnatundlikud.



Meeles tuleb pidada ka seda, et toidulisandite ja vitamiinide hind käibemaksumuudatuste tõttu ei tõuse, sest need on niikuinii müügil 18-protsendilise käibemaksuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles