Ühinemine aitab piirkonna arengule kaasa

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paistu, Pärsti, Saarepeedi ja Viiratsi volikogu on alustanud nelja valla ühinemise ettevalmistamist. Selliseid plaane on varemgi tehtud, kuid möödunud kevadel said need sisse suurema hoo. Kui kõik sujub, leiab liitumine aset 2013. aastal.

Nelja valla ühinemiskomisjoni esimees Kaupo Kase kinnitas, et valdu pani ühinemise poole liikuma vajadus leida paremaid koostöö ja avaliku teenuse osutamise lahendusi.

«Kahanev eelarve ja suurenevad kulud kohustavad meid leidma uusi piirkonna arendamise võimalusi,» lisas Kase. «Peamine on soov, tahe ja valmisolek. Piirkonna arengule saab just sel moel kaasa aidata.»

Vastuseks väitele, et nelja vaese liitudes ei saa ju üht rikast, tõstis Kase esile tõsiasja, et koos toimetades on kulud alati väiksemad.

«Liidetavatele objektidele, rahale ja inimestele tekib lisaväärtus,» ütles ta. «Ühinemise eesmärk ongi kõikide seniste hüvede ja tegevuste jätkumine ja tekkinud lisaväärtuse või sünergia kasutamine piirkonna konkurentsivõime parandamiseks.»

Tema sõnul võib olla üsna kindel, et ületamatuid takistusi ei teki ning 2013. aastal ühinemine siiski aset leiab, sest kõigi nelja omavalitsuse volikogud ja vallavalitsused suhtuvad sellesse positiivselt. Ühinemise tõttu ei ole plaanis sulgeda näiteks koole ja lasteaedu.

«Liitumisega tekib tugev omavalitsus ja kaob dubleerimine,» loetles Kase plaani plusse. «See annab võimaluse spetsialiseeruda ning jaotada tööd senisest efektiivsemalt. Ühtlustuvad õigusaktid, teenused ja toetused.

Piirkonna arengut planeerides on suuremal omavalitsusel tunduvalt suurem vaade ja mõju. Tähtis on, et hakkaksime kõiki avalikke teenuseid osutama kvaliteetsemalt, kui oleme seda suutnud eraldi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles