Viljandi jõulupuu tuleb Metskülast

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonhard ja Mai Pruus seisavad koduõuel kuusega, mis juba viie päeva pärast ilmestab Viljandis Vabaduse platsi.
Leonhard ja Mai Pruus seisavad koduõuel kuusega, mis juba viie päeva pärast ilmestab Viljandis Vabaduse platsi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandit hakkab ehtima jõulupuu, mis tuuakse järgmise nädala esmaspäeval Suure-Jaani vallast Metskülast.

Nurme talu noorperemees Madis Pruusi ütlemist mööda oli kuusk kasvanud liiga suureks ning varjas hekki valguse eest, nii et see hakkas juba kiratsema. Puu tuli tema sõnul niikuinii maha võtta ja nüüd saab sellest lisaks viljandlastele jõulurõõmu.
Kuuse oli õue äärde istutanud Madis Pruusi isa Leonhard Pruus, kes eile meenutas, kuidas ta üle poole sajandi tagasi oli läinud võserikku pisikesi kuuski otsima.

«Maja oli saanud katuse alla ja elamisele oli vaja ka tuulevarju,» rääkis ta. «Tõin koju ligi neliteist noort kuuske. Olid sellised parajad, ulatusid lõua alla.»

Kuused võtsid uue kodu omaks ja hakkasid kiiresti nii pikkust kui laiust viskama. Nõnda jõudiski lõpuks kätte aeg, kui pererahvas võttis puud ükshaaval maha, et kodu metsa ei kasvaks.

Pererahva sõnul oli kõnealune kuusk teistest erinev — tihedamate ja pehmemate okstega — ja nõnda ta viimaseks jäeti. Leonhard Pruus hindas, et kuusk on umbes 65 aastat vana, sellest esimesed üheksa aastat kasvanud looduses.

Küsimusele, kas kuusest loobumine meelt nukraks ei tee, vastas Leonhardi abikaasa Mai Pruus, et teeb küll. «Ikka on kahju. Ikka on,» lausus ta. «Aga nüüd tuleb siiski maha võtta — ta ründab hekki.»

Kui kõrgele jõulupuu Viljandis Vabaduse platsile seatuna ulatub, mõõdab ära kraanamees. Omanike ja linnavalitsuse spetsialisti hinnanguna jäi praegu kõlama keskmiselt 15 meetrit.

Viljandi majandusameti keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik ütles, et tänavu linn jõulukuuse leidmiseks võistlust välja ei kuulutanud, kõnealune kuusk jäi reservi eelmise aasta otsinguist.

Vahepeal võtsid linnavalitsusega ühendust kaks inimest ja pakkusid oma algatusel jõulupuud. Üks kasvab Suure-Jaani vallas Jaska külas ja teine Viljandis Kodu tänaval.

Nõmmiku arvates oli perekond Pruusi puu kõige parem. «Jaska küla kuusk oli küll suur ja võimas, aga ligipääs olnuks keeruline,» lausus ta. «Viljandi kuuse mahavõtmist seganuksid traadid.»

Tema sõnul tähendab see ühtlasi, et järgmise aasta jõuludeks ühtki jõulupuud Viljandi linnale reservi ei jää. «Ilusaid kuuski kasvab palju, aga raskused nende kättesaamisega ahendavad valikut,» lisas Nõmmik.

Viljandi jõulupuu ostmine, toomine, ehtimine ja hilisem äraviimine läheb linnale maksma 3360 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles