Paki saatmise hinnad kerkisid märgatavalt

Gert Kiiler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: montaaž

Kui osa Eesti Posti tariife novembri algul muutus, jõudis meediasse eelkõige info, mis puudutas Eesti piires saadetavate lihtkirjade hinda, ehkki suuremad olid muudatused rahvusvaheliste saadetiste puhul.

Kuni 50grammine lihtkiri hakkas senise 35 sendi asemel maksma 45 senti, 50—100grammine kiri 40 asemel 55 senti ja 100—250grammine kiri 50 asemel 65 senti.
Protsentuaalselt sama palju (27—28 protsenti) tõusis tähitud standardkirjade hind, ehkki numbriliselt oli hinnatõus suurem: 45—50 senti. Näiteks kuni 50grammise tähitud standardkirja saatmine maksab nüüd 1.65 asemel 2.10 eurot.

Kallinenud on ka maksikirjade saatmine: olenevalt kaalust maksab see nüüd 10—45 senti rohkem.

Kolme tsooni asemel on nüüd kaks

Sootuks suuremad ja tähtsamad on muudatused rahvusvaheliste kirjade puhul.
Üks olulisemaid on see, et kui varem olid riigid jagatud kolme tsooni (Balti ja Skandinaavia riigid, teised Euroopa riigid ja endised Nõukogude Liidu vabariigid ning muu maailm), siis nüüd on jäänud ainult kaks tsooni.

Esimesse kuuluvad peaaegu kõik Euroopa riigid (endisest Jugoslaaviast küll vaid Sloveenia), teise jäävad kõik ülejäänud riigid, sealhulgas väljaspool Euroopat asuvad endised Nõukogude Liidu vabariigid.

Niisiis liigitati kõik endised esimese tsooni riigid teise alla ja praegu on Soome kirja või maksikirja saata sama kallis kui Portugali või Kreekasse. Ka pole võimalik enam saata ühtegi riiki kirju maapostiga.

Kui varem sai kuni 50grammise lihtkirja saata Soome 58 sendi eest, siis uus tariif on 1 euro, 250—500grammise tähitud maksikirja puhul tõusis hind 4.41 eurolt 6le.

Kõige suurem hinnatõus tabas neid kliente, kes soovivad saata kergeid maksikirju. Varem olid maksikirjadele kaaluvahemikus 20—50 grammi ja 50—100 grammi eraldi hinnad, aga nüüd on hind kuni 250 grammini üks ja sama.

Kui enne sai kuni 50grammise lihtmaksikirja lennupostiga Soome saata 58 sendi eest, siis nüüd läheb see maksma juba 2 eurot 60 senti. Hinnatõus on seega 349 protsenti! Ameerika Ühendriikide puhul tõusis samasuguse saadetise hind 86 sendilt 3 eurole 30 sendile.

Endisi ja praegusi hinnatabeleid kõrvutades jääb mulje, et kõige rohkem on kirjade ja maksikirjade puhul hind tõusnud kuni kiloste saadetiste puhul.

Seevastu kilost raskemate liht- ja tähitud maksikirjade hind on langenud. Kui varem maksis 1000—2000 grammi kaaluva maksikirja Soome saatmine 13.29 eurot ja Saksamaale sai selle saata 16.17 euro eest, siis nüüd on hind mõlemal puhul 12 eurot.

Võrdlemisi vähe tõusnud, enamasti aga hoopis langenud on sajast grammist raskemate maksikirjade saatmine praegusesse teise tsooni ehk väljaspool Euroopat asuvatesse riikidesse. Suurima languse näiteks võib tuua, et kui varem maksis 1000—2000 grammi kaaluva maksikirja Euroopast väljapoole saatmine 25.05 eurot, siis nüüd tuleb selle teenuse eest tasuda kõigest 16 eurot.

Pakkide hind muutus erinevalt

Rahvusvaheliste pakkide hinna muudatus on riigiti erinev. Pealegi pole sel puhul tsoone ja peaaegu iga riigi kohta kehtib erinev hinnakiri. Osasse riikidesse edastamine muutus kallimaks, kuid on ka neid, kuhu saab pakki saata senisest soodsamalt.

Et paki saatmise maksumus koosneb kahest komponendist, paki hinnast ja kilohinnast, on selle puhul raskem muutusi esile tõsta. Näiteks kilose paki Ameerika Ühendriikidesse saatmine on praegu varasemast kolm eurot üks sent kallim, ent viiekilost (see on Eesti Posti andmeil paki keskmine kaal) saata on 6.83 eurot odavam.

Soome on kilost ja viiekilost pakki saata 1.83 ja 1.35 eurot kallim.

Riigisiseste pakkide saatmise hind seekord ei muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles